Hlavní obsah

Izrael podnikl další nálety v pásmu Gazy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAFAH/JERUZALÉM

Izraelské letectvo ve středu nad ránem znovu bombardovalo pásmo Gazy. Jeho letoun podnikl tři nálety u přechodu Rafah při hranici palestinské enklávy s Egyptem. Cílem byly tajné tunely na pašování zboží a zbraní.

Foto: YANNIS BEHRAKIS, Reuters

Izraelský bojový letoun F19

Článek

Podle izraelské armády je akce odpovědí na úterní pumový útok palestinských radikálů, při němž přišel o život jeden izraelský voják a další tři byli zraněni. Po tomto dosud nejvážnějším incidentu od příměří z poloviny ledna následovala přestřelka, do níž se zapojil i izraelský vrtulník. Zemřeli dva Palestinci, z nichž jeden byl členem hnutí Hamás. O pár hodin později provedli Izraelci nálet v Chán Júnisu.

Po středečním útoku zatím žádní mrtví či zranění hlášení nejsou.

Křehké příměří

Izrael varoval, že údery z počátku měsíce obnoví, budou-li dál palestinští radikálové útočit na jeho území. Izraelský premiér naznačil, že příměří je křehké. „Tváří v tvář porušování pravidel ze strany Hamásu to ani nenazýváme příměřím, pouze zastavením palby,“ uvedl.

Server Ha’arec s odkazem na premiérův úřad napsal, že Izrael s Hamásem v současnosti nevyjednává, formuluje se však ujednání s Egyptem o obchodním koridoru z Izraele do pásma Gazy a zároveň volnějším pohybu přes Rafah.

Izrael v reakci na úterní bombový útok znovu uzavřel přechody Kerem Šalom a Karni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám