Hlavní obsah

V Liberci je informační centrum pro diskriminované lidi

– LIBEREC

Informační centrum pro lidi, kteří jsou společensky a pracovně znevýhodněni především kvůli svému věku a pohlaví, je otevřeno v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Slouží lidem z Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje, kde o. p. s. Gender Studies uskutečňuje projekt Nenechte se diskriminovat! Sdělila to koordinátorka projektu Nina Bosničová.

Článek

"Mezi nejvíce ohrožené skupiny patří ženy od 24 do 34 let, otcové na rodičovské dovolené a muži a ženy starší než 50 let. V současné hospodářské krizi se mohou stát oběťmi diskriminace častěji než dříve," upozornila Bosničová.

Gender Studies se chystá otestovat diskriminaci v některých firmách na severovýchodě Čech. "Zjistíme, komu dávají přednost a rádi bychom je přesvědčili o škodlivosti diskriminace pro jejich byznys," dodala Bosničová. Nejkřiklavější znevýhodňování zaměstnanců nebo uchazečů o práci zveřejní Gender Studies v médiích. Vznikne i sborník s nejzávažnějšími kauzami.

"Zkušenosti z Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje přeneseme i do jiných regionů v republice. Zaměřujeme se také na případy, kdy se diskriminace kvůli pohlaví a věku kombinuje s diskriminací související s etnickou příslušností a zdravotním stavem," shrnula Bosničová. Další informace lze získat na internetových adresách www.rovneprilezitosti.czwww.genderstudies.cz.

V informačním centru v liberecké knihovně poradí diskriminovaným lidem v pondělí od 15:00 do 17:00 a ve středu mezi 10:00 a 12:00. Knihovna jim nabízí kromě počítače s internetem i stovky knih a dalších dokumentů, v nichž se nacházejí důležité údaje pro boj s diskriminací.

"Poradenství pro diskriminované lidi zajistí naše zaměstnankyně ve svém volném čase. Zaplatí je Gender Studies," uvedla ředitelka knihovny Dagmar Helšusová. Gender Studies získala na projekt Nenechte se diskriminovat! peníze z norských, lichtenštejnských a islandských fondů.

Knihovna se během uplynulých dvou a půl let zapojila do antidiskriminačního projektu Půl na půl - rovné příležitosti. Pro informace si chodily především ženy starší než 40 let a také mladší ženy - budoucí matky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám