Hlavní obsah

VIDEO: Belgické jesle napadl muž s nožem, nejméně tři mrtví

BRUSEL
Aktualizováno

Jesle v Termonde (vlámsky Dendermonde) severozápadně od belgického hlavního města Bruselu napadl v pátek ráno útočník s nožem. Podle většiny médií zabil nejméně tři lidi, včetně dvou dětí, agentura AFP uvádí pět mrtvých. Další osoby útočník zranil. Policie muže již zadržela, je vyslýchán.

Foto: Reuters

Rodiče s pláčem odcházejí se svým dítětem z místa, kde jim byla po útoku šílence poskytnuta první pomoc.

Článek

"Zraněných je nejméně deset - deset, patnáct, dvacet, nevím," uváděl v první chvíli šéf záchranářského centra Peter Cleymans.

Čin se odehrál kolem 10:00. Muž s nalíčeným obličejem přijel k jeslím na kole. Poté, co jej zaměstnanci vpustili dovnitř, napadl je nožem. Po prvním útoku se přesunul do patra, kde se v tu chvíli nacházelo celkem 18 dětí ve věku kolem tří let a šest dospělých.

I na ně muž zaútočil, přičemž na místě zůstali dva mrtví - jedno dítě a jeden dospělý, další dítě zemřelo po převozu do nemocnice. Kromě obětí na životech si masakr vyžádal i zhruba desítku zraněných, z nichž jsou některá vážná a ohrožující život.

:. Policista řídí dopravu poblíž jeslí v belgickém Termonde, kde zabíjel útočník s nožem.foto: ČTK/BELGA/DIRK WAEM

Útočník následně z místa činu uprchl a policie spustila masivní zátah, do něhož zapojila i vrtulník. Server Le Soir později uvedl, že muž byl zadržen a policie ho vyslýchá.

Večer prokurátor v Termonde oznámil, že pachatel je dvacetiletý mladík, který pochází z regionu, není cizího původu, neuprchl z psychiatrické léčebny a nebyl pod vlivem alkoholu ani drog.

Podle prokurátora muž o důvodech svého činu nic neřekl, ale je dost indicií jeho viny na to, aby byl předveden před vyšetřujícího soudce a aby na něho byl vydán zatykač. "Pravděpodobně bude obviněn z vraždy a z pokusu o vraždu. Zbraň byla nalezena, je to velký nůž s čepelí asi 30 centimetrů," řekl prokurátor.

Původně se spekulovalo, že se jednalo o otce jednoho z dětí, které jesle navštěvovalo. Jedna ze zaměstnankyň zařízení ovšem později uvedla, že personálu jeslí útočník vůbec nebyl znám. Objevily se i informace, že údajný vrah utekl ze psychiatrické léčebny.

:. Policistka v belgickém Termonde pomáhá šokovaným svědkům masakru v místních jeslích.foto: ČTK/BELGA/DIRK WAEM

Lidé, kteří nebyli zraněni, byli v šoku a v současnosti je jim poskytována pomoc psychologů. Ještě nevíme, kdo byl pachatelem," uvedl podle internetových stránek vlámského deníku Het Laatste Nieuws starosta Termonde Piet Buys.

foto: Mapy.cz/Ondřej Lazar Krynek

Masakry ve školách za posledních 10 let
20. dubna 1999 - Dva osmnáctiletí mladíci postříleli na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton 12 studentů a profesora, 23 dalších zranili. Útočníci poté spáchali sebevraždu.
8. června 2001 - Osm japonských školáků ubodal a 13 zranil duševně narušený Mamoru Takuma ve škole v obci Ikeda na předměstí Ósaky. Pobodal také dva učitele.
26. dubna 2002 - Na gymnáziu v durynském Erfurtu zabil devatenáctiletý bývalý žák školy Robert Steinhäuser 16 lidí a pak sebe. Během amoku postřílel pistolí 13 dospělých pracovníků školy, převážně učitele, dále dva školáky a jednoho policistu.
26. listopadu 2004 - Muž ozbrojený nožem ve střední Číně ve městě Žu-čou ubodal osm středoškoláků a čtyři další zranil.
21. března 2005 - Deset lidí zemřelo v indiánské rezervaci Red Lake v americkém státě Minnesota. Šestnáctiletý student místní střední školy Jeff Weise zabil doma své prarodiče a pak v areálu školy zastřelil pět spolužáků, strážce, učitelku a nakonec sebe.
16. dubna 2007 - Při střelbě na Virginském polytechnickém institutu a státní univerzitě přišlo o život 32 lidí; vraždil třiadvacetiletý student z Jižní Koreje Čo Sung-hu, který nakonec spáchal sebevraždu. Střelec, posedlý násilím, měl v minulosti problémy s univerzitní policií a byl léčen na psychiatrické klinice. Tato událost je nejhorším masakrem ve školách na světě.
7. listopadu 2007 - Student Pekka-Eric Auvinen zastřelil osm lidí a pak sebe na střední škole v jihofinské Tuusule. Střelec na internetových stránkách YouTube na svůj čin předem upozornil.
23. září 2008 - Matti Juhani Saari zastřelil na střední škole v Kauhajoki na jihozápadě Finska deset spolužáků a několik dalších těžce zranil. Pak obrátil zbraň proti sobě a po převozu do nemocnice zemřel.
Související témata:

Výběr článků

Načítám