Hlavní obsah

Lékem na recesi může být i ochota lidí měnit práci, tvrdí Nečas

– LUHAČOVICE

Ochota lidí měnit zaměstnání, rekvalifikovat se a vzdělávat se může být v zemích Evropské unie jedním z léků na hospodářskou krizi. Uvedl na neformálním zasedání evropských ministrů práce a sociálních věcí v Luhačovicích na Zlínsku český ministr Petr Nečas (ODS), který jednání jako zástupce předsednické země unie předsedal.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Článek

Ministři hovořili převážně o takzvané profesní mobilitě, tedy schopnosti měnit pracovní pozici, zaměstnání i celkovou kvalifikaci. Současné hospodářské problémy, které v některých oborech způsobily zvýšení nezaměstnanosti, lze podle Nečase zmírnit například ochotou lidí doplnit si vzdělání.

"Změna profese, změna zaměstnání je velkou šancí pro lidi, kteří se, doufáme jen dočasně, ocitnou bez zaměstnání," řekl Nečas. Eurokomisař pro zaměstnanost Vladimír Špidla, který se luhačovického setkání také účastní, již dříve řekl, že podle odhadů Evropské komise by měla letos kvůli světové finanční krizi v Evropské unii vzrůst nezaměstnanost v průměru o dvě procenta.

Růst nezaměstnanosti v jednotlivých zemích EU podle něj nebude stejný. "V současné době víme, že nejsilnější dopady na pracovní trh jsou ve Španělsku, Velké Británii a Irsku," uvedl Špidla počátkem ledna v České televizi.

Evropané neradi mění zaměstnavatele

Čtvrtina Evropanů, kteří pracují, podle Nečase nikdy nezměnila svého zaměstnavatele. Ministr dodal, že je nutné to upravit. "Je nutné povzbuzovat, motivovat k tomu, aby lidé měnili své zaměstnání, svou profesi, aby se v průběhu života dovzdělávali," řekl Nečas.

Dále budou ministři jednat o takzvané geografické mobilitě pracovní síly, tedy stěhování za prací. Nečas jako zástupce předsednické země zdůraznil, že právě uvolnění bariér volného pohybu pracovních sil je hlavní prioritou českého předsednictví.

Svůj pracovní trh zatím Čechům a dalším nováčkům zatím neotevřelo Německo, Rakousko, Belgie a Dánsko. Omezení mohou tyto státy zachovat maximálně do roku 2011. Dánsko již oznámilo, že svůj trh práce od května zcela otevře lidem ze všech zemí EU. Belgie by mohla učinit podobný krok, i když to zatím není jisté. U Německa a Rakouska naopak lze očekávat, že dočasnou výjimku maximálně využijí až do 30. dubna 2011. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám