Hlavní obsah

Podniky autoprůmyslu bojují s recesí omezením výroby a výpověďmi

– PRAHA

Prozatím asi nejvíce zasáhla hospodářská recese kromě sklářského průmyslu automobilky. Přinášíme výběr podniků z automobilového průmyslu v ČR, které v souvislosti se současnou světovou finanční krizí oznámily omezení výroby nebo propouštění.

Článek

Škoda Auto - Největší český výrobce automobilů ke konci loňského roku několikrát výrazně omezil výrobu, 19. prosince zahájil celopodnikovou odstávku, která skončila až večer 12. ledna. Vedení automobilky již také rozhodlo, že od ledna do června 2009 omezí výrobu na čtyři pracovní dny. Firma začala snižovat stavy agenturních pracovníků a zlevnila své vozy.

Tatra - Kopřivnická automobilka kvůli poklesu objednávek už dříve zrušila přesčasovou práci a přidala lidem dny volna navíc. V prosinci vedení rozhodlo, že propustí na začátku roku 569 zaměstnanců. Od loňského pololetí do konce března 2009 tak firmu opustí 1400 zaměstnanců místo dosud avizovaných 820. Tatra snížila režijní náklady a šetří rovněž u investic a výdajů.

Avia Ashok Leyland - Letňanský výrobce nákladních aut v listopadu oznámil, že v polovině prosince na sedm týdnů zastaví výrobu. Vedle toho chystá propouštění, první by měli firmu opustit agenturní zaměstnanci, kterých má 15.

Hyundai - Teprve v listopadu otevřená továrna společnosti Hyundai v severomoravských Nošovicích kvůli hospodářské krizi omezila výrobu na čtyři dny v týdnu. Firma již také propustila první lidi, kteří byli ve zkušební době.

Zetor Tractors - Brněnský Zetor Tractors bude v únoru a březnu vyrábět jen čtyři dny v týdnu. Společnost také snižuje stavy ze zhruba 1100 pracovníků asi o 130 lidí, většina z nich nejsou kmenoví zaměstnanci.

VÝROBCI AUTODÍLŮ

AGC Automotive Czech - Sklárna, která v Chudeřicích u Bíliny na Teplicku vyrábí skla do aut, omezila výrobu a odstavila některá výrobní zařízení. Firma propustila několik lidí ve zkušební době a přerušila spolupráci s agenturními firmami.

Automotive Lighting - Společnost, která v Jihlavě vyrábí světlomety, zastavila provozy na sériovou produkci 12. prosince, znovu byly spuštěny 4. ledna. Někteří zaměstnanci nastoupili až o týden později. Firma také oznámila, že je připravena omezit výrobu na čtyři dny v týdnu.

Bosch Diesel - Jihlavský výrobce čerpadel a největší firma na Vysočině přerušil výrobu od 15. prosince do 5. ledna. Kvůli poklesu zakázek firma loni propustila 425 lidí; nyní má asi 5600 zaměstnanců. V lednu budou provozy fungovat z poloviny nebo ze 75 procent. Odstávky se budou týkat hlavně pátků a konce měsíce.

Brano Group - Výrobce autodílů 11. prosince zastavil výrobu, znovu se rozjela až 5. ledna. Společnost také reagovala na pokles poptávky propouštěním, od loňského července do poloviny letošního roku by měla mít o 400 zaměstnanců méně.

Cadence Innovation - Podstatná část zaměstnanců libereckého výrobce plastových dílů šla naposledy do práce 17. prosince, výroba se začala postupně rozjíždět 5. ledna. Firma také oznámila, že propustí až 300 z 2300 pracovníků.

Connaught Electronics - Irská firma, která vyráběla elektronické součástky pro automobily a zaměstnávala v Jiřicích u Humpolce 70 lidí, na začátku října ukončila výrobu.

Denso Manufacturing CZ - Liberecký výrobce autoklimatizací musel přerušit výrobu, rozjíždět se začala až 5. ledna. Ke snižování stavů využívá přirozené odchody zaměstnanců.

Hella - Mohelnický výrobce světlometů propouštěl již předtím, než se naplno ohlásila krize; koncem roku také přerušil výrobu. Do prosince odešlo 300 lidí, v lednu má být propuštěno další 50 a počet zaměstnanců se tak dostane těsně pod tisícovku.

Henniges Automotive - Firma, která v Ostravě a Příboru na Novojičínsku vyrábí těsnění, od listopadu propustila 150 lidí, nyní má asi 830 zaměstnanců. Krajský soud v Ostravě na společnost vyhlásil úpadek.

IAC Group - Hodonínský výrobce plastových výlisků v polovině prosince zastavil výrobu, znovu začal vyrábět až druhý lednový týden. Firma také uvedla, že propustí asi 60 ze 430 pracovníků.

Magneton - Kroměřížský výrobce alternátorů a startérů oznámil propuštění čtyř desítek lidí.

Motorpal - V jihlavském výrobci součástek do dieselových motorů byl výroba omezena od 12. prosince do 12. ledna.

Panasonic Automotive Systems CZ - Pardubický výrobce elektroniky pro automobily oznámil, že pokud bude pokračovat pokles zakázek, je připraven propustit asi 80 zaměstnanců. O více než polovinu už snížil počet agenturních zaměstnanců.

Plakor Czech - Společnost, která v mošnovské průmyslové zóně vyrábí plastové komponenty pro automobilky Hyundai a Kia Motors, oznámila propuštění. Do konce února odejde 60 lidí.

Saar Gummi Czech - Výrobce gumového těsnění pro automobily z Červeného Kostelce na Náchodsku začal kvůli poklesu prodejů aut propouštět, do konce loňského roku odešly desítky lidí.

TRW Lucas Varity - Jablonecká společnost, která produkuje brzdy, nevyráběla od 15. prosince do 5. ledna. Kvůli poklesu výroby již propustila zhruba deset procent zaměstnanců; nyní v ní pracuje 1360 lidí.

Weisser - Německý výrobce plastových dílů pro automobily loni oznámil, že uzavře svoji pobočku ve Znojmě a propustí všech 77 pracovníků.

Witte Automotive - Výrobce zámků, pantů či klik z Nejdku na Karlovarsku propustil do konce loňského roku zhruba 80 lidí z celkových 1300. Firma také na přelomu roku zastavila výrobu, většina zaměstnanců se do práce vrátila až třetí lednový týden.

Worthington Cylinders - Výrobce vzduchojemů z Hustopečí na Břeclavsku zastavil výrobu od 20. prosince do 12. ledna. Firma také oznámila, že zatím bude vyrábět jen od úterý do pátku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám