Hlavní obsah

Kněží roztáčeli peníze od věřících v hernách Las Vegas

Každou neděli nechávali věřící drobné v katolickém kostele Svatého Vincenta Ferrera na Floridě v dobré víře, že přispívají kostelu a církvi. Dvě desítky let však většina peněz končila v kapse faráře, který je ještě s dalším duchovním utratil v hernách Las Vegas, za milenku či sbírku vzácných mincí. O možná největším případu zpronevěry v dějinách katolické církve USA napsal britský list The Times.

Foto: Profimedia.cz

Duchovní John Skehan

Článek

Peníze nejprve končily v tajné skrýši pod stropem kostela v Delray Beach, později se stěhovaly na účet. Dnes 81letý John Skehan za ně podnikl hned několik výletů do Las Vegas, jeho v současnosti 66letý kolega Francis Guinan měl i milenku, někdejší účetní z kostela, s níž vyrážel na luxusní zahraniční zájezdy.

Platil i její domácí účty a jejím dětem školné. Skehan dal zase přes čtvrt miliónu za sbírku vzácných mincí.

Skehan se ke zpronevěře stovek tisíc dolarů přiznal ve středu před soudcem a dvojici čeká řízení kvůli krádeži téměř miliónu dolarů mezi lety 2001 a 2006. Auditoři se však domnívají, že za uplynulých dvacet let jde až o osm miliónů. Za nezákonnosti z doby před rokem 2001 však už duchovním postih nehrozí vzhledem k promlčecí lhůtě.

Jeden z duchovních trvá na své nevině

O jejich aktivity se začaly úřady zajímat teprve před čtyřmi lety na základě anonymního upozornění jednoho z farníků. Dvojice tunelářů na to ze země uprchla. Guinan pak napsal nadřízeným a žádal je, aby vyšetřování odvolali. Sebe i kolegu Skehana popsal jako šlechetného, dobročinného a soucitného.

„Kněží zasvěcují své životy církvi bez pomyšlení na osobní prospěch. Zajistili si důvěru a zasluhují si ji, alespoň dokud nebude prokázán opak... Smím být tak hulvátský a požádat o odvolání psů?“ napsal. Žádost byla ignorována a Skehan v září 2006 zatkli na letišti v Palm Beach, když se vracel z Irska.

Guinanův právník tvrdí, že jeho klient je nevinný. „To, že oba kněží pracovali ve stejném kostele a jeden se přiznal, ještě neznamená, že můj muž je vinen,“ řekl obhájce.

Skehanovi hrozí 31 let za mřížemi, maximální trest pro Guinana by mohl být podobně vysoký. Proces s kněžími začne v březnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám