Hlavní obsah

VIDEO: Topolánek čeká od Obamy kontinuitu, Američané v Praze slavili

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Český premiér Mirek Topolánek (ODS) v úterý v reakci na inauguraci 44. amerického prezidenta Baracka Obamy uvedl, že od nové hlavy USA očekává kontinuitu v "excelentních" česko-amerických vztazích. Anglicky mluvící dav v restauraci Jáma v centru Prahy přivítal nového prezidenta s radostí a s pivem.

Článek

"Očekávám, že vyřeší americké ekonomické problémy, přestože platí reaganovské: vlády nic nevyřeší, samy jsou součástí problému. Očekávám, že se vloží do blízkovýchodního konfliktu, přestože neočekávám, že ho vyřeší. Očekávám, že potvrdí pokračování protiraketové obrany, přestože naše domácí populisty ani toto nepřesvědčí. Očekávám vlastně kontinuitu, a to především v excelentních česko-amerických vztazích. Přeji mu odvahu, tvrdost a víru,“ sdělil premiér Topolánek Novinkám na dotaz, co očekává od nového amerického prezidenta a co by mu popřál.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš očekává změnu. "Myslím, že realistické bude očekávat změnu politiky Bushovy administrativy, a to směrem k lépe zvládnuté globální odpovědnosti USA. Obecně si myslím, že s Obamou je spojeno tolik očekávání, že je ani splnit všechny nemůže. Osobně přeji, aby tento první afroameričan v Bílém domě nevyvolal nějakou xenofobní rasistickou reminiscenci v USA, které chtějí být vzorem demokracie,“ řekl Novinkám Dolejš.

"Očekávám změnu v akcentech americké zahraniční politiky, větší důraz na trpělivou a diplomacii a menší na silová řešení. Popřál bych mu, aby se mu podařilo aspoň částečně zmírnit dopady finanční krize na život amerických občanů,“ prohlásil místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Američané v Praze se radovali

"Myslím, že radost má každý, od Washingtonu přes Prahu po Izrael, každý je rád, že máme nového prezidenta," řekl se širokým úsměvem šéf operací americké geologické společnosti Jay Jones, původem z Virginie. Bydlí v Praze dva roky a mezi veselými hosty zaujal už svým oblečením - Obamu propagoval na kšiltovce i mikině.

"Sbohem, sbohem," zpíval rozložitý černoch s přáteli o několik minut později, když v televizi prezidentská helikoptéra naposledy odvážela končícího republikánského prezidenta George Bushe. Další z hostů restaurace provázeli Bushe pískotem a ironicky míněným máváním.

"Všichni čekáme změny! A vím, že jsme zvolili toho správného kandidáta," dodal Jones.

Bělovlasá Christine z Connecticutu, která na pražské univerzitě učí angličtinu, zdůraznila, že Amerika má poprvé po osmi letech naději. "Konečně máme naději, že pro nás a pro svět udělá ty správné věci, nebo se o to přinejmenším pokusí," poznamenala distingovaná dáma, jejíž vzezření a chování nemohlo být s tím Jonesovým ve větším kontrastu. Oba však měli na oblečení přišpendlený velký odznak hlásající, že oslavili "historickou inauguraci Baracka Husseina Obamy, 44. prezidenta Spojených států 20. ledna 2009, v roce dvoustého výročí narození presidenta Abrahama Lincolna v Praze, v České republice, v restauraci Jáma".

Christine však neskrývala i obavy. "Možná od něj očekáváme příliš mnoho, nebude snadné spravit všechny průšvihy z posledních osmi let," řekla. Přesto si Obamy váží, neboť nový americký prezident podle ní přinejmenším zkusí se současnou krizí něco udělat.

Reklama

Související články

VIDEO: Barack Obama je novým prezidentem USA

V USA se v úterý vyměnily vládní garnitury. Republikánský prezident George Bush junior odešel do politického důchodu a vedení země přebral jako 44. prezident...

Výběr článků

Načítám