Hlavní obsah

Seat koketuje s elektrickým pohonem

Novinky, maž

Seat León Twin Drive Ecomotive je název prototypu elektricky poháněného vozu, na jehož vývoji španělská automobilka v současnosti pracuje. Technologie Twin Drive bude kombinovat elektrický pohon a sadu akumulátorů Li-Ion pro jízdu v městském provozu se spalovacím motorem, která snižuje spotřebu paliva při jízdě mimo město.

Článek

Plány Seatu prý sahají do roku 2014 a zahrnují výzkum a vývoj v oblasti hybridního poháněcího ústrojí s možností externího dobíjení ("plug-in") s postupným ústupem od používání spalovacích motorů. Díky tomu bude Seat teoreticky uvádět na trh nové modely s nízkou spotřebou i úrovní emisí CO2.

Jako první krok na této cestě Seat představil prototyp s elektrickým pohonem, který vychází z typu León, v němž byl tradiční spalovací motor nahrazen elektromotorem. Upravena byla je převodovka, brzdová soustava, topná a klimatizační soustava a většina elektronické výbavy. Elektromotor je napájen ze sady akumulátorů Li-Ion umístěné v zadní části vozu a poskytuje trvalý výkon 35 kW. Největší rychlost je omezena na pouhých 100 km/h.

:. Prototyp nového Seatu s hybridním pohonem.

Prototyp umožní konstruktérům zkoumat specifika elektrického pohonu a především hledat způsob, jak zlepšit jeden z největších nedostatků, jímž je rychlé vybíjení akumulátorů a s tím spojený omezený dojezd, který u současného prototypu dosahuje jenom 50 km.

Reklama

Související témata:

Související články

Seat Ibiza SportCoupé: emoce nejenom v názvu

Jako první v Česku přinášíme jízdní dojmy ze Seatu Ibiza SportCoupé. Novinku, která ještě neměla světovou premiéru a u nás se začne prodávat v říjnu, jsme měli...

Seat Exeo: převlečená Audi A4

Seat vstupuje do střední třídy s modelem Exeo. Technicky jde o předchozí generaci Audi A4 s některými novými technologiemi koncernu Volkswagen. Díky tomu,...

Výběr článků

Načítám