Hlavní obsah

Izrael ostřeloval školu OSN v Gaze, zabil šest civilistů

GAZA

Nejméně šest Palestinců bylo v sobotu nad ránem zabito, když izraelský tank ostřeloval školu OSN v pásmu Gazy. S odvoláním na palestinské lékařské zdroje o tom informovala agentura Reuters, izraelská armáda zprávu zatím nemohla potvrdit.

Foto: MOHAMMED SALEM, Reuters

Místní pracovník OSN obhlíží školu, na kterou zaútočil izraelský tank.

Článek

Izraelský premiér Ehud Olmert mezitím na dnešní večer svolal jednání bezpečnostního kabinetu o možném jednostranném zastavení palby.

Podle palestinských zdravotníků tank začal ostřelovat školu, v níž se civilisté ukrývali před boji. Přímo v budově zahynuly žena a dítě, další čtyři lidé byli zabiti na ulici, když se pokusili před ostřelováním utéct.

Mluvčí izraelské armády uvedla, že zprávu o incidentu prošetřuje. Podle ní izraelské jednotky od rána zaútočily na 50 cílů. Zničily 16 tunelů pro pašování zbraní, dvě mešity, z nichž vojáky ostřelovali ozbrojenci militantního hnutí Hamas, a řadu vojenských zařízení.

Od počátku izraelské ofenzivy do Gazy před třemi týdny už bylo zabito na 1150 Palestinců. Raketové útoky Hamasu zabily tři izraelské civilisty a v bojích zahynulo deset izraelských vojáků.

Izraelský bezpečnostní kabinet má v sobotu večer jednat o možném zastavení útoků. Podle agentury Reuters by takový krok Izraele zbavil Hamas politických zisků z uzavření oficiální dohody o příměří, jež by mohla obsahovat zmírnění izraelské blokády pásma, v němž žije asi 1,5 milionu Palestinců.

Valné shromáždění OSN v noci na dnešek vybídlo k okamžitému zastavení palby v Gaze a ke stažení izraelských sil z pásma. Zároveň vyzvalo obě strany konfliktu k respektování rezoluce Rady bezpečnosti OSN z 8. ledna, která sice požadovala uzavření trvalého příměří, ale na situaci v Gaze nic nezměnila.

Reklama

Výběr článků

Načítám