Hlavní obsah

Moře vyplavilo tělo somálského piráta i s balíkem dolarů

– MOGADIŠO
Novinky, rei

Tělo jednoho z pěti somálských pirátů, kteří se v pátek utopili jen krátce poté, co dostali tučné výkupné za saúdskoarabský tanker Sirius Star, vyplavilo v neděli moře. Informovala o tom agentura AP s tím, že utonulý měl při sobě 153 000 dolarů (téměř tři milióny korun).

Foto: David B. Hudson/U.S. Navy photo/Handout , Reuters

Balík, v němž se pravděpodobně nacházelo výkupné, se snáší na palubu tankeru Sirius Star.

Článek

Loď pirátů se převrhla poté, co oni vyinkasovali výkupné tři milióny dolarů (téměř 60 miliónů korun). Tělo jednoho z nich bylo nalezeno poblíž města Xarardheere. Peníze měl v sáčku v kapse. Další tři piráti přežili, o peníze ale ve vlnách přišli.

Tanker Sirius Star, vezoucí ropu za zhruba sto tisíc dolarů, byl unesen v půlce listopadu. Piráti původně za jeho vydání požadovali 25 miliónů, nakonec se spokojili se třemi. Po pátečním vrácení tankeru zveřejnily Spojené státy fotografie balíku s padákem shozeného na palubu lodi. Pravděpodobně v něm bylo výkupné.

Somálští piráti v posledních dnech vrátili více zadržovaných lodí. V sobotu to byla íránská loď s obilím. V rukou únosců však nadále zůstává ukrajinská loď Faina s třemi desítkami tanků a další vojenskou technikou na palubě. Dodávka zřejmě mířila do jižního Súdánu. Dvacet členů posádky, stejně jako náklad je prý v pořádku.

Reklama

Související články

Somálští piráti propustili íránskou loď

Somálští piráti v pátek veřer propustili íránskou nákladní loď Delight. Loď, která přepravovala 36 tisíc tun obilí, zadržovali od listopadu. O propuštění...

Výběr článků

Načítám