Hlavní obsah

VIDEO: Ve vládě padají hlavy, končí i Julínek, Stehlíková a Řebíček

– PRAHA • Aktualizováno
Novinky, mib, jim

Premiér Mirek Topolánek (ODS) v pondělí večer oznámil dlouho avizované změny ve vládě. Odcházejí ministři pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL), pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ), dopravy Aleš Řebíček (ODS) a zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Článek

Noví ministři zřejmě nastoupí 23. ledna, jejich jména oznámí Topolánek "v pravý čas". 

Topolánek uvedl, že nyní se budou častěji scházet koaliční lídři a poslanci. "Bude nutná častější komunikace K3, K9, K100, nebo kolik nás je," s úsměvem odkázal na těsné poměry sil koalice a opozice ve Sněmovně.

Premiér Mirek Topolánek na tiskové konferenci oznamuje změny ve vládě.foto: Právo/Michaela Říhová

Podle předsedy opoziční ČSSD Jiřího Paroubka by vláda měla nyní přijít do Sněmovny a požádat ji o vyslovení důvěru. "Asi by to bylo vhodné," řekl rádiu Impuls. Sám nesouhlasí s tím, že by šlo o zásadní personální změny. Označil je spíš za kosmetické.  

Všem odcházejícím ministrům šéf vlády poděkoval a zdůraznil, že obměna kabinetu neznamená, že by odcházející členové kabinetu pracovali špatně. "Existují vnitrostranické a politické důvody, proč tito lidé odcházejí," řekl.

Odvolaná ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíkováfoto: Právo/Petr Horník

Topolánek poděkoval Stehlíkové za dobře odvedenou práci, kterou jako první žena na postu ministryně pro lidská práva odvedla. Řebíčkovi poděkoval za to, že do rezortu vnesl odbornost a Julínkovi za prosazení nepopulárních reforem.

„Ministr Julínek se stal určitým hromosvodem negativních emocí. Nakonec ztratil schopnost prosadit program, který jeho rezort dlouhou dobu připravoval,“ sdělil na tiskové konferenci premiér. "Ztratil schopnost přesvědčit koaliční partnery," konstatoval Topolánek.

Z vlády odcházejí i ministr zdravotnictví Tomáš Julínek a dopravy Aleš Řebíčekfoto: Právo/Milan Malíček

Odvolání ostatních ministrů nechtěl ale rozsáhle komentovat.  

Zelení jako nástupce Stehlíkové navrhli hudebníka Michaela Kocába, Čunka mají podle širšího vedení KDU-ČSL nahradit ministr bez portfeje Cyril Svoboda a ve vicepremiérské funkci ministryně obrany Vlasta Parkanová. Legislativní radu by měl po Svobodovi převzít jeho jmenovec Pavel Svoboda.

I když ODS zatím o náhradnících Řebíčka a Julínka nerozhodla, dopravu zřejmě povede bývalý středočeský hejtman Petr Bendl. Zdravotnictví by podle spekulací mohla od Julínka převzít senátorka Daniela Filipiová.  

Nastavovaná kaše

Předseda vlády přitom ještě v neděli avizoval, že ke změnám v dohledné době nepřistoupí. Obměna ministrů není prioritou, řekl v České televizi. Změny ale sliboval už od podzimu.

V pondělí dopoledne však svou rezignaci oznámil vicepremiér Jiří Čunek. Zůstává ale předsedou lidovců. "Z diskuse jsem pochopil, že Jiří Čunek může vyhrát, ale strana může prohrát v dlouhých diskusích a rozepřích, které by nás provázely dál," řekl novinářům Čunek.

Jiří Čunek odchází z vlády. Zdroj: TV Prima

Topolánek kritizoval Paroubka

Topolánek také kritizoval výroky předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který dnes nabídl schválení pobytu českých vojáků na afghánském území výměnou za zrušení poplatků.

Topolánek řekl, že stažení vojáků, jímž Paroubek pohrozil, by znamenalo pro stát mezinárodní ostudu. „Jednání předsedy ČSSD pokládám za velmi nezodpovědné,“ dodal premiér.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Jiří Čunek odchází z vlády

Předseda KDU-ČSL Jiří Čunek v pondělí dopoledne oznámil, že rezignuje na post vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj. Zůstává předsedou lidovců. "Z diskuse...

Výběr článků

Načítám