Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání opilého zubaře, pacienty prý neohrozil

Právo, pab
PLZEŇ

Okresní soud v Plzni podmíněně zastavil trestní stíhání místního zubaře Karla Šotta, který loni v červnu ordinoval ve stavu těžké opilosti. Za ohrožení pod vlivem návykové látky mu hrozil rok vězení. Podle soudu zákroky, které ve svém stavu provedl, pacienty neohrozily.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dentista Karel Šott

Článek

Z bujaré pitky v noci z loňského třetího na čtvrtého června se přesunul plzeňský dentista rovnou do své ordinace. Kolem dvanácté hodiny už na něho čekali první objednaní pacienti.

Nejméně šest jich ošetřil, když na anonymní udání k němu do ordinace přijeli po čtvrté hodině odpolední policisté. V dechu mu naměřili přes dva a půl promile alkoholu.

Šestapadesátiletý lékař trpící těžkou kloubní artrózou dolních končetin přiznal, že večer před službou alkohol ve větší míře pil.

Měl oslavu, opilost prý nešla vidět

„Měli jsme velkou oslavu. Protáhla se až do rána. Během ní jsem vypil asi litr vodky. Před polednem jsem si dal ještě pivo, takového vyprošťováka. Necítil jsem se úplně v pořádku, ale nebylo to zase tak hrozné, abych nemohl jít do práce. Pacienti byli objednaní jen na kontrolu. Žádný zákrok jsem neprovedl. Chtěl jsem jen dodržet Hypokratovu přísahu. Byla to chyba z hlediska morálky," uvedl lékař u soudu.  

Jeho přítelkyně a zároveň sestra z ordinace Jaroslava Mlenková sama sobě před soudem vyčetla, že lékaře po flámu pustila do práce. „Měla jsem pověsit na dveře ordinace cedulku, že dnes neordinujeme. Bylo mi ale líto pacientů, kteří přišli a museli by se znovu přeobjednat. Když jsme jeli do ordinace, byl pan doktor normální, zdál se mi v pohodě,“ prohlásila Mlejnková.  

Pacienti se lékaře zastali

Pacienti, které ten den opilý zubař ošetřoval, se ho u soudu zastali. „Žádné známky alkoholu na něm patrné nebyly. Z dechu mu nebylo nic cítit,“ shodli se všichni ve výpovědi. 

"Nikdo z ošetřených pacientů neměl ke způsobu zákroku lékaře žádné negativní připomínky," řekl samosoudce Luboš Patzenhauer.

Dokonce i svědkyně Eva Hlavsová, na kterou v zubařském křesle lékař nekontrolovatelně upadl, to přičítala tomu, že zřejmě o něco na zemi zakopl. 

Naopak policista Jan Vítovec, kterého do ordinace vyslal operační důstojník, u soudu potvrdil, že z úst lékaře zápach alkoholu zřetelně cítil. „Měl rovněž zarudlé a skleněné oči. Nedokázal stát, aniž by se nemusel něčeho přidržovat. Vyzval jsem ho k dechové zkoušce. To se povedlo až na sedmý pokus. Poté jsem ho s kolegou z hlídky  převezli do nemocnice na odběr krve. V autě nám říkal, že to je konec jeho lékařské kariéry,“ prohlásil policista.

Šotta za jeho exes potrestala už loni v prosinci stomatologická komora pokutou  dvacet tisíc korun. V minulosti už byl také dvakrát soudem potrestán za jízdu pod vlivem alkoholu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám