Hlavní obsah

VIDEO: Boje v Gaze pokračují navzdory rezoluci Rady bezpečnosti

JERUZALÉM/GAZA
Aktualizováno

Izraelské letectvo v pátek dál pokračuje v náletech na pásmo Gazy ovládané hnutím Hamás, přestože Rada bezpečnosti OSN vyzvala v noci na pátek obě bojující strany k příměří. Během noci podnikl židovský stát nálety na padesát cílů. Palestinci uvedli, že při útocích zahynulo devět lidí. I Hamás pokračuje v ostřelování Izraele raketami.

Článek

Výzvu Rady bezpečnosti, která byla schválena, protože se USA zdržely hlasování, odmítla izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová. Podle ní musí Izrael dál konat, aby zajistil bezpečnost svých obyvatel. Úřad izraelského premiéra Ehuda Olmerta oznámil, že vojenská operace v pásmu Gazy proti palestinskému hnutí Hamás bude pokračovat.

:.Požár v pásmu Gazy po náletufoto: Reuters/Jerry Lampen

Ministryně zahraničí USA Condoleezza Riceová rezoluci uvítala s tím, že USA "plně podporují" stanovené cíle. Podle Riceové se Spojené státy zdržely hlasování, protože nejdříve chtějí vidět výsledky egyptského zprostředkovatelského úsilí.

Palestinští radikálové vypálili v pátek od rána na Izrael nejméně 25 raket. Sedm raket zasáhlo západ pouště Negev ve vzdálenosti přesahují dolet podomácku vyráběných Kasámů. Zřejmě šlo o střely do raketometů Grad. Čtyři takové dopadly v Be'er Ševě, další dvě zasáhly Aškelon a jedna zasáhla Ašdod. Zraněna byla jedna osoba.

I v pátek ráno bylo slyšet z pásma Gazy výbuchy a ze zasažených míst stoupaly sloupy dýmu. Kromě letadel útočily i lodě. Izraelské námořnictvo ostřelovalo zařízení na odpalování raket ve městě Dajr Baláh. Útoky si vyžádaly devět mrtvých. Po jednom z náletů podle palestinských zdrojů zemřelo pět členů jedné rodiny.

:.Noční požár v Gaze po izraelském náletufoto: ČTK/AP

Hamás uvedl, že jedna z bomb srovnala se zemí pětipatrový dům. Informaci se ale zatím nepodařilo ověřit z nezávislých zdrojů.

Palestinští lékaři také uvedli, že dělostřelecký granát vypálený z tanku zabil Ukrajinku a její batole. Ukrajinka se vdala za palestinského doktora, který studoval na Ukrajině.

Boje si zatím vyžádaly asi 770 životů Palestinců a 14 izraelských obětí. Je mezi nimi i devět izraelských vojáků, tři z nich zemřeli ve čtvrtek. Zraněno bylo 3170 Palestinců, z nichž je 380 v kritickém stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám