Hlavní obsah

Žalobci: Policejní zásah na CzechTek 2005 byl zákonný

– TACHOV
Právo, pab

Po třech a půl letech prověřování udělalo v těchto dnech za policejním zásahem na technoparty CzechTek 2005 v Mlýnci na Tachovsku definitivní tečku Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ). Zásah policie nechvalně proslavily záběry, na kterých čtveřice těžkooděnců kope a tluče pendrekem do jednoho z tanečníků.

Článek

Nejvyšší státní zastupitelství se ztotožnilo s rozhodnutím plzeňského státního zastupitelství, které případ na sklonku loňského roku odložilo s tím, že ze strany policistů byl zákrok proveden v souladu se zákonem.

"V současné době Nejvyšší státní zastupitelství přijímání dalších opatření nepředpokládá,“ řekla ve čtvrtek Právu mluvčí NSZ Renata Malinová. Plzeňská žalobkyně případ poprvé odložila už před dvěma lety ale šéfka NSZ Renáta Vesecká nařídila pokračovat v prověřování s tím, že rozhodnutí o odložení bylo předčasné.

Dramatické televizní záběry

Čtveřice policistů z pořádkové jednotky tehdy zakročila proti jednadvacetiletému Janu Pastrnakovi. Podle policejní verze mladík na stojící kordon těžkooděnců útočil opakovaně skleněnými lahvemi a tím se měl dopouštět trestného činu útoku na veřejného činitele. Protože při zadržení kladl aktivní odpor, přistoupili policisté k donucovacím prostředkům, aby ho zpacifikovali.

Na televizních záběrech bylo vidět, jak jej mlátí obušky a kopou do něho. Žádné vážnější zranění mu ale policisté nezpůsobili. Státní zástupkyně vyhodnotila zákrok jako přiměřený a v souladu s právem, protože podle ní se mladík zdržoval neoprávněně na cizích pozemcích a neuposlechl výzvy k opuštění prostoru.

Inspekce odložila všech 128 oznámení na policisty

Po skončení technoparty prověřovala inspekce ministra vnitra celkem 128 trestních oznámeními na policisty. Všechny nakonec odložila. V drtivé většině z důvodu, že nebyl prokázán trestný čin. Padl pouze jediný kázeňský trest, a to za výměnu služebních čísel mezi dvěma zasahujícími policisty.

Na stranu technařů se v civilním sporu postavil Městský soud v Praze, který loni v červenci rozhodl, že za nepřiměřený policejní zásah se musí ministerstvo vnitra omluvit dvěma účastníkům technoparty a odškodnit je finančně. Technařům Ondřeji Holousovi a Pavlu Kuchařovi musí vyplatit deset a dvacet tisíc korun. Podle soudkyně policisté zasáhli do jejich práv na ochranu osobnosti, když jim do auto hodili slzný granát a jednoho z nich přímo napadli tomfou.

Reklama

Výběr článků

Načítám