Hlavní obsah

Pracovníci OSN kvůli izraelským útokům zastavují činnost v Gaze

JERUZALÉM
Aktualizováno

Kvůli nebezpečí, které představuje současná vojenská operace v pásmu Gazy, oznámila ve čtvrtek Agentura OSN pro pomoc a práci ve prospěch palestinských uprchlíků na Blízkém východě (UNRWA), že v oblasti zastavuje svou činnost. Posledním incidentem je izraelská střelba na vozidlo OSN, které převáželo humanitární pomoc. Řidič zemřel.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Článek

O pozastavení činnosti informovala agentura Reuters s odvoláním na mluvčího UNRWA v Gaze.

Izraelské síly ve čtvrtek ostřelovaly nákladní vůz Organizace spojených národů, který během tříhodinové přestávky v bojích převážel humanitární pomoc do pásma Gazy. Řidič zemřel.

O útoku informovala agentura AP s odvoláním na mluvčího OSN. Izraelská armáda uvedla, že incident, který se stal na severu pásma Gazy, vyšetřuje.

Příměří porušil i Hamás

Kromě útoku na vozidlo OSN však izraelská armáda odpoledne dodržela ohlášené tříhodinové humanitární příměří a pozastavila své vojenské operace v Gaze. Útoky Hamásu ale pokračovaly. Informovala o tom agentura DPA.

Tříhodinová přestávka v bojích platná ve městě Gaza a jeho nejbližším okolí má sloužit civilistům k doplnění zásob a umožnit práci humanitárním organizacím. Izrael ho uplatňuje od středy, kdy se k němu přidal i Hamás. Ve čtvrtek mezi 13:00 a 16:00 místního času ale na izraelská města Sderod a Aškelon dopadly zhruba čtyři rakety odpálené z pásma Gazy.

Izrael podle informací českého předsednictví EU také umožnil opustit pásmo Gazy několika stovkám cizinců. 

Schwarzenberg: Zasažení školy byla otřesná událost

"Po zasažení školy spravované OSN je toto další otřesná událost, ke které navíc došlo během tříhodinového příměří vyhlášeného Izraelem," uvedl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Podle něho to dokazuje, že při každé válce nevyhnutelně dochází k tragickým úmrtím nevinných lidí. Opakovaně proto vyzývá k rychlému uzavření příměří.

Konflikt v pásmu Gazy pokračuje druhým týdnem a vyžádal si na 700 obětí. Ve čtvrtek se rozšířil také na sever Izraele, který se stal terčem raket vypálených z Libanonu. Rakety zranily podle různých zpráv tři nebo pět lidí. Izraelci útok opětovali.

V pásmu pokračovaly údery od časných ranních hodin. Letectvo provedlo na 60 náletů na objekty využívané hnutím Hamás. Podle svědků byly dosud jedny z nejintenzivnějších. Izraelské tanky zamířily k oblasti Chán Júnisu. Zemřel další izraelský voják, zabila ho protitanková střela. Je to už sedmá oběť v izraelské armádě.

V Egyptě ještě ve čtvrtek začnou jednání o detailech příměří, jež navrhly Egypt a Francie. Egyptští vyjednávači se odděleně sejdou se zástupci Izraele, Hamásu a palestinské samosprávy. Egyptský ministr zahraničí Ahmad Abúl Ghajt řekl, že si přeje uzavření příměří v pásmu Gazy do tří dnů.

Izraelský úder v pásmu Gazy

Izraelská vojenská operace proti pásmu Gazy začala koncem prosince 2008 a skončila v polovině ledna 2009. Podle palestinských zdrojů si vyžádala životy přes 1400 Palestinců, Izrael hlásil 13 obětí.

Hamás vypověděl 19. prosince příměří, na které přistoupil v létě. Znásobil pak raketové útoky a Izrael na to odpověděl ofenzivou.

Reklama

Výběr článků

Načítám