Hlavní obsah

Mýty o hormonální antikoncepci a její role při plánování rodiny

Novinky, das

Ženy, které plánují otěhotnět si často nevědí rady, jak a kdy vysadit svou hormonální antikoncepci. Ohledně antikoncepce a těhotenství totiž panuje hned několik mýtů, které u žen vzbuzují paniku a nejistotu.

Článek

1. Mýtus - žena by neměla otěhotnět bezprostředně po vysazení hormonální antikoncepce, aby nedošlo k poškození plodu.

Žádné lékařské výzkumy ani studie tyto doměnky nikdy neprokázaly. Hormony, které žena dostává v hormonální antikoncepci, jsou napodobeniny přirozených hormonů tvořených vaječníky. Odbourávají se v játrech. A v těle se za předpokladu, že má žena normálně fungující játra, nehromadí. Hormony proto nijak nemohou ovlivnit embryo nebo později plod.

Po vysazení antikoncepce automaticky "naskočí" normální cyklus s menstruačním krvácením. Někdy může být cyklus zpočátku mírně nepravidelný. To ale jen po dobu, než si tělo zase zvykne na "své vlastní" hladiny hormonů.

2. Mýtus - hormonální antikoncepce snižuje plodnost

Podle odborníků je možné, že po mnoha letech užívání antikoncepce může několik menstruačních cyklů trvat, než nastoupí menstruace a objeví se ovulace. Ale to je u každé ženy velmi individuální.

Podle poslední statistiky, kterou vedl tým doktora Hassana v Postgraduálním medicínském institutu v Hullu v USA, 70 % žen otěhotnělo do půl roku od vysazení antikoncepce, 80 % žen otěhotnělo do jednoho roku.

3. Mýtus o častějších dvojčatech

Po vysazení hormonální antikoncepce se v dnešní době již dvojčata častěji nerodí. Je to především dáno nízkým obsahem hormonů. V prvních antikoncepčních pilulkách bylo hormonů několikanásobně víc než v těch dnešních a proto opravdu častěji docházelo ke zplození dvojčat. Bylo to dáno tím, že vaječníky utlumené vysokými dávkami hormonů po vynechání antikoncepce reagovaly větší aktivitou. Prostě se dlouho a silně utlumené vaječníky "splašily" a uvolnily i více vajíček při jedné ovulaci.

Reklama

Související články

Antikoncepce v nouzi

Pozdě v noci, případně k ránu, spěchají na pohotovost nebo do nemocnice. Chtějí od lékaře, aby jim předepsal antikoncepční pilulky, které dokážou zabránit...

Antikoncepce, která nikomu neublíží

Přes 25 000 českých žen podstoupilo loni interrupci. Nechránily se, nebo jejich antikoncepce selhala. Odborníci varují, že potrat je spojen pro ženu se stresem...

Výběr článků

Načítám