Hlavní obsah

Austrálie se postavila k vězňům z Guantánama zády

Novinky, rei, aš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANBERRA
Aktualizováno

Austrálie v sobotu odmítla požadavek amerických úřadů na převzetí části vězňů zadržovaných bez obvinění na základně USA Guantánamo na Kubě. Austrálie vězně z Guantánama odmítla podruhé za poslední rok.

Článek

Podle Canberry nemůže Austrálie zadržované převzít z bezpečnostních důvodů. Vicepremiérka Julia Gillardová řekla, že rozhodnutí se zakládá na „přísných národně bezpečnostních a přistěhovaleckých kritériích".

Austrálie odmítá převzít celou skupinu zadržovaných, je nanejvýš ochotna přijmout jednotlivé zadržované poté, co posoudí jejich případ.

Austrálie v uplynulém roce už jednou vězně z Guantánama odmítla. Loni v květnu ovšem přijala Davida Hickse, kterého Američané v roce 2001 zatkli v Afghánistánu, kde pomáhal povstalcům z hnutí Tálibán. Australské úřady Hickse, který byl jediným vězněm usvědčeným z podpory terorismu, v prosinci propustily z vězení.

Blízký spojenec Spojených států v tažení proti terorismu svým druhým zamítavým stanoviskem zkomplikoval cestu k uzavření Guantánama, které plánuje nastupující americký prezident Barack Obama. Jeho administrativa bude muset s Austrálií, stejně jako s dalšími zeměmi, o předání vězňů dál vyjednávat.

Plán uzavření Guantánama počítá s přesunem do více zemí

USA chtějí problém Guntánama vyřešit tím, že vězně rozdělí do skupin a každou skupinu by přijala jiná země. Údajně se jedná o několik desítek zemí.

Kladně se zatím vyjádřilo jen Portugalsko. Jeho ministerstvo zahraničí současně uvedlo, že nyní je na EU, aby udělala vstřícný krok k USA a pomohla mu vyřešit tento problém.

Věznice Guantánamo

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu.

Většina vězňů je na Guantánamu držena bez obvinění. Téměř 600 vězňů bylo propuštěno, zhruba 198 jich tam zůstává.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám