Hlavní obsah

OBRAZEM: Palestinci dál ostřelují Izrael, ten pokračuje v náletech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM/GAZA

Boje mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás si v pátek vyžádaly už 430 obětí, uvedla agentura Reuters. V pátek podnikl Izrael nálety na dvacet cílů, mezi oběťmi jsou i tři děti. I sedmý den střetu pokračovali Palestinci v ostřelování Izraele. Zasažen byl i Aškelon a Ašdod.

Foto: Ronen Zvulun , Reuters

Požár po náletu na sever Gazy

Článek

Skutečnost, že byl zasažen Ašdod, potvrzuje, že palestinští radikálové mají stále v arzenálu rakety s delším doletem 40 kilometrů, zřejmě jde o střely do ruských raketometů Grad.

Na Aškelon dopadly během několika minut čtyři rakety, které zranily dva lidi.

Foto: Ronen Zvulun , Reuters

Palestinská raketa vypálená z Gazy

:.Palestinská raketa vypálená z Gazy foto: Reuters/Ronen Zvulun

Izrael podnikl během noci a rána nálety na více než dvacet cílů.  Palestinci opět hlásí, že mezi pěti mrtvými jsou i civilisté. Zahynuli tři bratři v táboře Chán Junís, kteří při útoku hráli před domem. Čtrnáctiletá dívka v témže táboře dostala infarkt, když v sousedství vybuchla bomba.

:.Exploze pumy v Gaze foto: ČTK/AP/Ronen Zvulun

 V Chán Junísu bombardovali Izraelci i mešitu, která údajně sloužila jako sklad zbraní. Měly v ní být ukryty rakety pro raketomety Grad, které jsou schopné zasáhnout cíle vzdálené 40 km. Po zásahu zachvátil mešitu rozsáhlý požár, který dosvědčoval izraelské podezření, že sloužila jako sklad výbušnin.

:.Mrtvý kůň u vybombardovaného domu v Džabalijifoto: Reuters/Mohammed Salem

Mezi dvaceti napadenými cíly bylo patnáct domů patřících radikálům z Hamásu. Výběr cílů potvrzuje novou taktiku, kdy Izrael útočí přímo na domy vysokých představitelů Hamásu. Ve čtvrtek bomby zasáhly dům vysoce postaveného představitele Hamásu Nízára Rijána. Zahynul Riján i čtyři jeho ženy, deset dětí a dva sousedé.

:.Pohřeb rodiny předáka Hamásu Nizara Rijána foto: Reuters/Mohammed Salem

Kvůli kritice Izrael začal deset minut před útoky telefonicky upozorňovat obyvatele domů v sousedství na blížící se útok. Na některých místech předcházely shození munice zvukové varovné signály. Lidé také mohou vylézt na střechy domů, aby bylo vidět, že dům neopustili. Letectvo pak útok odvolá. 

:.Zničený dům v Džabaliji foto: Reuters/Mohammed Salem

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám