Hlavní obsah

VIDEO: Diskotéka, na které zemřelo 61 osob, měla licenci jen na prodej nudlí

Novinky, jky, Novinky, Sky News
BANGKOK
Aktualizováno

Oblíbený noční klub thajské movité mládeže a zahraničních turistů, který v noci z 31. prosince na 1. ledna shořel, neměl zřejmě povolení k provozu. Informoval o tom thajský deník The Bangkok Post. V klubu Santika našlo smrt 61 lidí a 200 bylo zraněno. Mnoho zraněných je stále ve velmi vážném stavu a přímém ohrožení života.

Článek

Známý thajský klub Santika měl pravděpodobně licenci jen k prodeji nudlí a to ještě jen do půlnoci. Celonoční party, které se v něm pořádaly, byly tedy pravděpodobně nelegální. Když měl být klub v roce 2004 otevřen, tak to tamější policie zamítla, vzhledem k nevyhovujícím bezpečnostním standardům klubu. Uvedl to zástupce policie Jongrak Juthanon.

Incident si vyžádal zatím 61 životů a více než 200 zraněných, z toho 41 Evropanů. Celkem 16 těl ještě nebylo identifikováno.

Přesto byl však Klub Santika otevřen poté, co si podal odvolání, které zůstalo tamějším soudním systémem nepovšimnuté po celé čtyři roky. Deník The Bangkok Post uvádí na základě zdroje v městské policii, že měl Klub Santika povolení pouze na prodej jídla a to ještě jen do půlnoci.

Turista: Klub byl smrtelná past

V Bangkoku by neměly fungovat žádné zábavní podniky bez povolení tamější policie a všechny navíc musí platit policistům určitou měsíční mzdu, které se v Evropě s oblibou přezdívá desátky. A co víc, klub Santika se nachází v zóně, který byla v roce 2003 městem ustanovena jako "nezábavní".

:. Hasič před vyhořelým klubem Santika, kam byla vynesena těla obětí.foto: Reuters/Stringer/Thailand

"Santika byla smrtelná past, ale to je mnoho nočních podniků v Bangkoku. Pokud ne dokonce všechny. V klubech se snaží mít minimum východů, aby lidé neodcházeli bez placení svých účtů," uvedl Brit Alex Wargacki, kterému se podařilo z ohnivého pekla dostat.

Plameny šlehaly z celého stropu

"Cizinci, kteří se sem přijdou bavit, musí s tímto nebezpečím počítat. Klub ovšem musí zase přijmout za podobné případy plnou odpovědnost. Budu trvat na tom, aby mi klub zaplatil účet za pobyt v nemocnici, který po jednom dnu činí už 1500 liber (bezmála 43 tisíc korun)," dodal Wargacki.

Další svědek, Steven Hall z velšského Cardiffu, uvedl pro server Wales Online: "Z ničeho nic jsem všude viděl plameny šlehající z pódia a poté kolem celého stropu. Bylo úplně cítit žár, který ze stropu vycházel."

:. Party nesla až nepříjemně příznačný název "Sbohem Santiko".foto: ČTK/AP

"Ve stejný moment, kdy se stovky lidí snažily dostat ven, někteří lidé jen udiveně sledovali, co se to děje a zdálo se, že si vůbec neuvědomují, jak je nezbytné se dostat z prostorů rychle pryč. Jako by netušili, co se to děje," dodal Hall.

Majitelé klubu jsou pohřešováni

Vlastníci klubu Santika, Suwit a Wisook Sejsawatovi nebyli od požáru viděni a bylo po nich vyhlášeno pátrání. Čelí mimo jiné obvinění za to, že do klubu vpustili nezletilé osoby, několika hostům party bylo totiž jen 17 let.

Jen několik hodin po tragickém požáru v klubu Santika vypukl další požár v nedalekém topless baru, který stejně jako Santika neměl žádné unikové východy. V tomto případě se ale vše obešlo bez obětí na životech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám