Hlavní obsah

VIDEO: Nadcházející rok bude kvůli krizi náročnější, upozornil v projevu Klaus

PRAHA
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus věnoval podstatnou část novoročního projevu ekonomické krizi. Řekl, že vláda by v této době měla být silná a rozhodná. Nadcházející rok bude pro podnikatele i jejich zaměstnance náročný a lidé by na to měli být připraveni.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus přednesl novoroční projev

Článek

"Rok 2009 bude rokem složitého ekonomického vývoje. Nikdo nemá v ruce kouzelný proutek, jehož mávnutím by současné problémy zmizely," řekl Klaus

Klaus apeloval především na Topolánkův kabinet. "Potřebujeme silnou, rozhodnou dobrou a efektivní vládu, která bude vůči lidem přátelská a nebude se nad ně povyšovat a omezovat je spoustou byrokratických nařízení a příkazů," řekl Klaus.

Kritizoval i způsob řešení krize v některých zemích, které se rozhodly pomoci ekonomice výraznými injekcemi. Těmi se podle něj problémy nevyřeší, naopak ještě více podpoří vratké základy nadhodnocených růstů, které ke krizi vedly.

Nepodléhat pesimismu

Přesto si myslí, že i přes krizi bude Česko vyspělou Evropu dohánět a Češi by neměli podlehnout pesimismu.

Upozornil na důležitost sociálního smíru. "Přejme si, aby následující rok prokázal, že dokážeme táhnout za jeden provaz. Solidarita má největší smysl právě v dobách obtížných. Proto zvláště nyní nezapomínejme na ty, kteří naši pomoc nejvíce potřebují – seniory, rodiny s dětmi, nezaměstnané, nemocné, osamělé," apeloval prezident.

V úvodu krátce zmínil i roli Česka v EU. Vyzval k tomu, aby lidé v červnu šli k volbám do Evropského parlamentu a pomohli ovlivnit to, jakým způsobem se v Unii bude rozhodovat.

Topolánek: byl to klasický projev 

Za klasický novoroční projev a správné pojmenování problémů, které Česko čekají, označil prezidentovo vystoupení premiér a předseda ODS Mirek Topolánek. 

"V zásadě nepřekvapil, svůj postoj k EU prezentoval standardně," připomenul vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek Klausův euroskepticismus. Ocenil zmínku prezidenta o nutnosti solidarity k potřebným, tedy rodinám a seniorům v době krize.

"Vnímám to jako projev prezidenta tak, jak jsme si ho my, zelení, v principu vždy představovali," řekl místopředseda vlády a šéf zelených Martin Bursík. Ocenil, že Klaus dovede ustoupit a změnit názor.

"Pro mě je podstatné, že první den českého předsednictví prezident vystoupil s projevem, který byl umírněný. A myslím si, že v žádném případě nemůže působit provokativně ani dovnitř, ani navenek do Evropy," dodal.  

Předsedovi KSČM Vojtěchu Filipovi v Klausově projevu chyběl zpětný pohled na rok 2008, už kvůli tomu, že přesně před rokem hlava státu mluvila o tom, že Češi žijí v nejlepším historickém období, které kdy zažili.

Stínový ministr financí ČSSD Bohuslav Sobotka Klausův projev vnímal jako kritiku současné vlády. Podle jeho názoru je vláda slabá, neakceschopná a pohrdá občany. "Máme přesně pravý opak toho, co říkal pan prezident," dodal Sobotka. Jeho stranický šéf Jiří Paroubek se k prezidentově projevu zatím nevyjádřil.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám