Hlavní obsah

VIDEO: Politici přejí občanům do nového roku zdraví, štěstí i rozum

Novinky se zeptaly politiků ve Sněmovně, co přejí českým občanům do nového roku 2009. Mezi tradičními přáními pevného zdraví a štěstí zazněly i úvahy nad tím, o co lépe se máme než naši otcové, či velmi stručné přání zdravého rozumu.

Článek

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (za SZ) by si přál, aby české občany co nejméně postihly dopady globální finanční krize. "Musíme také někdy tvrdší doby vydržet. A pamatujme si, že naši otcové válkou vydrželi mnohem tvrdší doby, než nás teď postihly,“ vzkázal šéf české diplomacie občanům, kteří by snad chtěli zoufat nad svou situací.

Schwarzenberga v novém roce čeká první velká výzva související s českým předsednictvím v EU. Patrně v neděli odcestuje na Blízký východ jednat o možnostech příměří mezi Izraelem a radikálním hnutím Hamás, které vládne v pásmu Gazy.

Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek se omezil na přání "všeho dobrého a hodně štěstí“. Paroubek by podle spekulací v nadcházejícím roce mohl povýšit na šéfa Sněmovny. Dohoda o toleranci koaliční vlády po dobu předsednictví EU zatím nebyla oznámena.

Předseda lidovců Jiří Čunek popřál lidem zdraví a štěstí, načež zauvažoval o tom, že šťastným je člověk i tehdy, je-li šťastné jeho okolí. Lidovecký ministr financí Miroslav Kalousek nefilozofoval, a na otázku, co by popřál občanům, vystřelil stručnou odpověď: "Zdravý rozum“. 

Poněkud kuriózní novoroční přání občanům poslal předseda Strany zelených Martin Bursík. Toho by v novém roce nejvíce potěšilo, kdyby se v souvislosti s českým předsednictvím EU diskutovalo o evropských tématech a dařilo se je představovat veřejnosti.

Středočeský hejtman David Rath (ČSSD) popřál hodně zdraví a štěstí, přičemž sám uznal, že jde o klišé, ale "co si víc v životě přát“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám