Hlavní obsah

Změny ve Sněmovně zamrzly, ČSSD čeká na slib ODS

Právo, jov
PRAHA

Sněmovna vkročí do nového roku beze změn ve vedení výborů. Ty jsou nutné po krajských volbách, které vyvolaly personální rošády v rámci ČSSD. Podle místopředsedy poslanců ČSSD Davida Ratha je proces přesunů ve sněmovních orgánech zamrzlý, jeho strana čeká na potvrzení příslušných dohod občanskými demokraty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dosavadního šéfa poslanců ČSSD Michala Haška (vpředu) má ve funkci nahradit místopředseda strany Bohuslav Sobotka.

Článek

Jde především o slib, že se vládní koalice nepokusí silou získat ve výborech šéfovská křesla, která nyní náleží ČSSD. Výměny na postu šéfa Sněmovny by se podle Ratha neměly dohody týkat.

Dolní komora stále čeká na výrazné personální rošády. Již od 1. ledna se stane novým předsedou poslanců ČSSD Bohuslav Sobotka, jenž je zároveň místopředsedou této strany. Nahradí Michala Haška, který se funkce vzdal kvůli zvolení jihomoravským hejtmanem. Sobotka by pak měl podle plánu opustit šéfování sněmovního rozpočtového výboru.

Po odchodu Miloslava Kaly (ČSSD) do Nejvyššího kontrolního úřadu je bez předsedy imunitní výbor, stejně tak je opuštěné křeslo výboru pro evropské záležitosti. Do jeho čela již jednou, neúspěšně, kandidovala zelená poslankyně Kateřina Jacques.

Čeká i Rath

Rath, který byl zvolen středočeským hejtmanem, kvůli neexistenci dohod zatím neopouští post předsedy sněmovního zdravotnického výboru. Za svého nástupce přitom doporučuje spolustraníka Jaroslava Krákoru, který už má s vedením výboru zkušenosti.

"Zatím není žádný posun. Myslím, že žádná dohoda s ODS potvrzena není. Je to nyní zamrzlý proces, taková zákopová pozice,“ řekl včera Právu Rath k plánovaným změnám.

To, že občanští demokraté dohody na změnách ve vedení výborů dosud nepotvrdili, si vysvětluje nejen svátky, ale také vnitrostranickým děním v ODS. Ta má za sebou například kongres. "ODS je v jakémsi mozkovém šoku,“ míní Rath.

Předpokládá ale, že se jednání o změnách ve Sněmovně rozjedou v lednu. "My jsme ochotni dodržet do puntíku dohody uzavřené po volbách v roce 2006,“ sdělil Rath. Tyto dohody určily stranický klíč při rozdělování funkcí. "Nyní je na ODS, aby dohody potvrdila,“ doplnil.

ČSSD chce mít podle něj jistotu, že na místa šéfů výborů, která opustí, opět nastoupí její člověk a ze strany vládní koalice nedojde ke snaze získat křesla určená největší opoziční straně silou. Právě to mělo umožnit navýšení počtu členů výborů, které koalice za hlasitých protestů opozice schválila v červnu.

Jacques má šanci

"Mohli bychom dopadnout stejně jako Kateřina Jacques,“ poukázal Rath na situaci, kdy nebyla tato poslankyně v listopadu zvolena do křesla šéfky evropského výboru.

Pokud ale budou skutečně dohody na politickém klíči při obsazování funkcí potvrzeny, soc. dem. nebude bránit tomu, aby se právě Jacques předsedkyní výboru stala. "Určitě, pokud ODS potvrdí dohody, podpoříme toho, koho zelení navrhnou,“ řekl k tomu Rath.

Dohody o změnách v orgánech Sněmovny by se přitom podle něj neměly týkat výměny šéfa dolní komory. Tedy rošády, kdy by Miloslav Vlček (ČSSD) přepustil křeslo předsedovi soc. dem. Jiřímu Paroubkovi. "Myslím, že to se neřeší. Vzhledem k tomu, že není dohoda týkající se českého předsednictví EU, padly veškeré debaty na toto téma. To je můj názor, domnívám se ale, že na 90 procent relevantní,“ uvedl Rath.

Reklama

Výběr článků

Načítám