Hlavní obsah

Schwarzenberg se pokusí o zázrak, míří do Izraele jednat o příměří

– PAŘÍŽ

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pravděpodobně v neděli zamíří na Blízký východ, aby tam jednal o příměří mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamás, které ovládá pásmo Gazy. Informoval o tom po úterním večerním mimořádném setkání ministrů zahraničí Evropské unie v Paříži. Česko ve čtvrtek přebírá půlroční předsednictví EU po Francii.

Článek

"Navštívím všechny, kteří mají s tím konfliktem přímé nebo nepřímé spojení, abychom si jako předsednická země udělali obraz toho a uvidíme, čím bychom mohli přispět k míru," prohlásil Schwarzenberg.

"Asi pojedu v neděli, jak to vidím," dodal s tím, že by měl vyrazit v čele delegace, v níž by byl ještě ministr zahraničí následující předsednické země, což je Švédsko, a také zástupce Evropské komise. Tím by měl být patrně vysoký představitel EU pro zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana vzhledem ke zkušenostem s Blízkým východem.

Francouzské diplomatické zdroje v úterý hovořily i o možné účasti francouzského ministra zahraničí Bernarda Kouchnera, který svolal úterní mimořádnou schůzku, ale jeho jméno Schwarzenberg nezmínil.

Příměří v nedohlednu

Izrael zatím o zastavení úderů na pásmo Gazy, odkud jeho území neustále raketami ostřelují ozbrojenci Hamásu, neuvažuje. Je sice ochoten podílet se na zvýšení humanitární pomoci civilnímu obyvatelstvu, 48hodinové přerušení palby by však podle židovského státu jen umožnilo Hamásu oddych a čas k přeskupení sil.

Na příměří ale zatím, jak se zdá, nemá zájem ani Hamás, který pokračuje v raketovém ostřelování Izraele. Podle analytiků je možné, že Hamás doufá, že Izraelci přejdou od leteckých úderů k pozemní ofenzívě. Palestinským bojovníkům by se pak mohlo podařit způsobit izraelské armádě alespoň nějaké ztráty, které by pak, byť by byly v minimálním rozsahu, prezentovali jako své vítězství a získali by tak mezi obyvateli Gazy další popularitu. Izraeli přitom v současné konfrontaci jde hlavně o oslabení vlivu Hamásu.

Ministři EU vyzvali k "trvalému příměří"

"Jako Česká republika vůbec nepopíráme přátelení s Izraelem se vším všudy, nicméně vojenské ozbrojené akce vždy považujeme za politováníhodné," komentoval Schwarzenberg skutečnost, že státy EU nemají ve vztahu k Izraeli jednoznačný postoj. Česko přitom patří do tábora spíše stoupenců Izraele.

"Od 1. ledna musíme mluvit za celou Evropskou unii, tudíž, řekněme, jsme nalezli společného jmenovatele," uvedl. Ministři zahraničí zemí EU v úterý večer vyzvali k "okamžitému a trvalému příměří" jak Izrael, který vede pátým dnem ofenzívu v palestinském pásmu Gazy, tak hnutí Hamás, jež z Gazy dlouhodobě ostřeluje izraelské území raketami.

Schwarzenberg: Shodli jsme se, že střet vyprovokoval Hamás

"Byli jsme také jednotně toho názoru, že oni tím ostřelováním to vyprovokovali," řekl Schwarzenberg na adresu Hamásu.

Podle českého ministra panovalo shodné stanovisko, že EU musí vyjednat co nejrychlejší příměří, aby ustalo utrpení civilního obyvatelstva. V prohlášení vydaném po mimořádné ministerské schůzce v Paříži se také uvádí požadavek na neomezený přístup humanitární pomoci do pásma Gazy.

První velká výzva pro české předsednictví

Pro Českou republiku je nový blízkovýchodní konflikt hned v samém počátku předsednictví mimořádnou zkouškou. "Je to první výzva, kde musíme něco dokázat," podotkl Schwarzenberg.

Ministr také zažehnával možné obavy ze snahy Paříže si udržet i po skončení nynějšího francouzského předsednictví EU iniciativu v evropské zahraniční politice. Prezident Nicolas Sarkozy se totiž setká již v 1. ledna v Paříži s izraelskou ministryní zahraničí Cipi Livniovou a izraelská média spekulují, že by Sarkozy měl do Izraele zavítat hned v pondělí, tedy pouhý den poté, co do země má dorazit Schwarzenberg.

"To je dvoustranné jednání, tak jako během francouzského předsednictví jsem se s Cipi Livniovou také setkal dvakrát," řekl český ministr.

Anketa

Podaří se podle vás Česku sehrát pozitivní roli při řešení konfliktu na Blízkém východě?
Ano
21,1 %
Ne
78,9 %
Celkem hlasovalo 15947 čtenářů.

Reklama

Související články

VIDEO: Izrael je v totální válce s Hamásem

Izrael je v totální válce s Hamásem, palestinským radikálním hnutím, které ovládá pásmo Gazy. Řekl to v pondělí ministr obrany Ehud Barak v izraelském...

OBRAZEM: Následky útoků na Gazu

Čtyři dny trvají izraelské nálety na pásmo Gazy. Útoky si vyžádaly podle CNN 375 obětí, je mezi nimi přes šedesát žen a dětí. Zničena byla část infrastruktury...

Výběr článků

Načítám