Hlavní obsah

VIDEO: Severní Moravu dusí znečištěný vzduch, lidé nemají chodit ven

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kvalita ovzduší v Moravskoslezském kraji se kvůli špatným rozptylovým podmínkám nadále zhoršuje. Zatímco v pondělí byly limity pro polétavý prach překračovány zhruba dvojnásobně, v úterý již byly koncentrace více než čtyřnásobně nad stanovenou mezí. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Článek

Stanovený denní limit pro polétavý prach je 50 mikrogramů na metr krychlový, přitom na měřicích stanicích v regionu byly v úterý naměřeny hodnoty od 111 do 230 mikrogramů na metr krychlový.

Nejhorší situace byla v úterý v Bohumíně, více než 200 mikrogramů na metr krychlový naměřily i stanice ve Frýdku-Místku, Českém Těšíně a Orlové na Karvinsku a v Karviné. Meteorologové navíc neočekávají, že by se situace měla v nejbližších dnech zlepšit.

Lidé by proto měli omezit pobyty venku, nedoporučuje se ani dlouhodobě větrat. Zvýšené koncentrace znečišťujících látek v ovzduší nemusí přímo vyvolat onemocnění, ale často mají za následek zhoršení nemocí, především nemocí dýchacích cest a srdečně cévních.

Obyvatelé regionu by také měli minimalizovat i množství vypouštěných škodlivin do ovzduší. Využívat by měli například ekologická paliva jako je zemní plyn a při cestách dát před auty přednost městské hromadné dopravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám