Hlavní obsah

Rok 2009: Češi začnou předsedat Unii, lidem se sníží daně

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika se od počátku příštího roku ujme po Francii na šest měsíců předsednictví Evropské unie. Češi se v čele Unie budou muset vypořádat jak s dopady finanční krize, tak s konfliktem mezi Izraelci a Palestinci v pásmu Gazy. Většinu lidí však více než problémy mezinárodní politiky zajímají změny, které se jich v novém roce bezprostředně dotknou. Jedná se například o změny daní.

Foto: Monasse Thierry DOP, ČTK

Premiér Mirek Topolánek (uprostřed), vicepremiér Alexandr Vondra (vlevo) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg .

Článek

Češi kampaň ke svému předsednictví odstartovali heslem Evropě to osladíme, které pro svou dvojznačnost vzbudilo rozporuplné reakce. Namísto natáčení rozpustilých klipů však na český kabinet čeká především snaha o mírnění dopadů finanční krize, která se naplno projeví právě v příštím roce.

Pokračovat budou i snahy o mírové řešení konfliktu mezi Palestinci a Izraelem. Kvůli eskalaci násilí svolal před koncem roku mimořádnou schůzku ministrů zahraničí zemí EU francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Od Nového roku budou tyto iniciativy v kompetenci české vlády. Kabinet ji dopředu avizoval, že chce během svého předsednictví uspořádat historicky první summit mezi EU a Izraelem.

Češi se mohou těšit na nižší daně

Pro většinu Čechů je podstatnější, že od nového roku najdou na výplatních páskách vyšší čistou mzdu. Počínaje 1. lednem dochází ke změnám daňových zákonů. O jeden a půl procentního bodu se snižuje sociální pojištění. O několik desítek korun méně lidé také státu zaplatí na dani z příjmů.

Na poklesu daně, obdobně jako na snížení sociálního pojistného od ledna, vydělají lidé tím více, čím vyšší jsou jejich příjmy.

Na základě změny zákona o nemocenském pojištění nebudou lidé v prvních třech dnech nemoci dostávat žádné peníze. Nemocenská se bude vyplácet až od 15. dne nemoci, do té doby budou náhradu mzdy poskytovat nemocným zaměstnavatelé. Zvýší se penze důchodcům a o měsíc se zkrátí podpora v nezaměstnanosti.

V lednu vstoupí v platnost také zákon o policii. Na 100 tisíc korun se mění výše škody při dopravní nehodě, při níž je nutné volat policii. Policisté také nově nebudou muset dohlížet na pořádek na sportovních akcích a odpadně jim též povinnost doručovat úřední písemnosti. Změny jsou součástí reformy policie, jíž prosazuje ministr vnitra Ivan Langer.

Očekávané zahraniční události počátku příštího roku
20. ledna: Inaugurace nového amerického prezidenta Baracka Obamy.
30. ledna: V Iráku se uskuteční volby guvernérů ve všech provinciích.
únor: V Izraeli se uskuteční parlamentní volby, v nichž se středová strana Kadima pod vedením Cipi Livniové pokusí udržet u vlády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám