Hlavní obsah

Bém opět vzkázal, že byl na horách, ne na Antarktidě

PRAHA

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) je zpátky z dovolené, která v minulých dnech vyvolala zvýšený zájem médií. Podle některých informací z pražského magistrátu ji měl totiž Bém, známý jako horolezec, strávit v Antarktidě. Primátor v neděli svou cestu na nejjižnější kontinent popřel.

Článek

"Jsem zpátky z dovolené v rozsahu sedmi pracovních dní. Z dovolené na horách. Nikoliv na Antarktidě," napsal v textové zprávě. Na další otázku, které pohoří tedy navštívil, už konkrétně neodpověděl s tím, že dovolená je soukromou věcí každého, kdo ji čerpá.

"Fámy jsou novinářským problémem, nikoliv mým," uvedl primátor, který je znám svou láskou k horolezectví a má za sebou výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest.

Média spekulovala o tom, že Bém má dobýt nejvyšší horu Antarktidy Mount Vinson (4897 m). Právě tento vrchol mu chybí jako poslední k tomu, aby se dostal do elitní skupiny horolezců, kteří zdolali sedm nejvyšších hor sedmi světadílů nazývané 7 Summits.

Pavel Bém na vrcholu nejvyšší hory světa Mount Everestfoto: archiv expedice

Sám Bém to na přímý dotaz Práva původně nepotvrdil, odpověděl ale spíše vyhýbavě s tím, že "má čtrnáct dní dovolené a je na horách“.

Spekulace se točí kolem nákladů na "výlet“ k jižnímu pólu. Některé odhady totiž hovoří i o částce přesahující půl miliónu korun, což by v případě Béma mohlo budit pochybnosti o tom, kdo jeho výstup na Vinson financuje. "Je několik možností, jak se do Antarktidy dostat. Pro standardní turisty nabízíme zájezd ruskou výzkumnou lodí, dva týdny včetně cesty vyjdou na necelých dvě stě tisíc korun,“ řekl Právu Tomáš Cikán z cestovní kanceláře Eso Travel.

Podle něj to ale rozhodně nebude Bémův případ. Ten je podle své manželky na dovolené se známým dobrodruhem a majitelem cestovní kanceláře Livingstone Rudolfem Švaříčkem, který Béma doprovázel i na loňské expedici na Mount Everest.

Skutečností, že cesta na Antarktidu vyžaduje přípravu, argumentují někteří členové pražské ODS, podle nichž by se Bém musel pro expedici rozhodnout už před stranickým kongresem, který proběhl první prosincový víkend. Kdyby Bém, který prý svému vítězství věřil, byl zvolen předsedou, nepřipadal by podobný výlet v úvahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám