Hlavní obsah

VIDEO: Zpod laviny v Peci pod Sněžkou vyprostili oba zasypané

Novinky, toh, aš
PEC POD SNĚŽKOU
Aktualizováno

V Peci pod Sněžkou se v pátek odpoledne utrhla lavina. Novinkám to potvrdila tamní horská služba. Podle policie lavina zavalila dva lidi. Oba se záchranářům podařilo vyprostit, citovala ČTK mluvčího Horské služby Jana Slánského. Žena byla pod sněhem tři hodiny. Podle záchranářů je ve vážném stavu.

Článek

 Žena byla převezena z místa neštěstí do Špindlerova Mlýna, odtamtud do nemocnice ve Vrchlabí, a pak vrtulníkem do fakultní nemocnice v Hradci Králové, vše za trvalé resuscitace, řekl vedoucí lékař Záchranné zdravotnické služby Jiří Mašek.

Záchrana ženy byla velmi obtížná, uvedl mluvčí trutnovských policistů Jiří Prouza ještě před jejím vyproštěním. "Situace je velmi obtížná, je minus třináct stupňů." Terén byl obtížně přístupný a policisté se do něj ani nemohli dostat. 

Současně potvrdil první úspěch záchranářů. "Podařilo se vyprostit jednu osobu, muže. Byl převezen do nemocnice," sdělil Novinkám policejní mluvčí s odkazem na operační středisko záchranářů.  Česká televize uvedla, že muž byl převezen vrtulníkem do nemocnice, i když neutrpěl vážná zranění a byl jen podchlazený. Pod sněhem strávil hodinu, nebyl však zasypán úplně.

Mluvčí Horské služby Jan Slánský ČTK řekl, že pod lavinou skončili muž a žena. Horská služba přijala zprávu o pádu laviny na úbočí Luční hory do oblasti Červinkovy muldy v 13:25 Lavina, která měla ve svém čele šest metrů zavalila ženu a muže," uvedl Jiří Brožek, náčelník Horské služby ČR. Pomoc přivolal třetí člověk, který se pohyboval v zasažené oblasti, další žena.

Podle Prouzy byly nasazeny všechny síly. "Nasazen je kompletně celý tým záchranářů," uvedl před ukončením akce. Zasahovalo jich šedesát, nasazeny byly také dva vrtulníky a pět lavinových psů. Situaci komplikovalo, že oblast je nepřístupná a šlo se tam dostat jen na lyžích. 

Podle jeho informací je i špatně dostupné místo, kam lavina spadla. Masa sněhu se sesula někde směrem od Luční Boudy na místo, kterému se říká Červinkova mulda. Jméno má podle lyžaře, kterého tam v minulém století zabila lavina. V oblasti padají laviny často.

Pády lavin, které si v ČR vyžádaly mrtvé
1986 - Lavina v oblasti Velkého Kotle v Jeseníkách smetla ženu, která zemřela na rozsáhlá vnitřní zranění. Jeseníky mají po Krkonoších druhý největší výskyt lavin v ČR.
14. března 1998 - V Krkonoších traverzovali dva horolezci v Labském dole přes Astmanovu plošinu. Při sestupu žlabem se utrhl sněhový převis a muži spadli z asi 200metrové výšky a zahynuli.
25. ledna 2006 - Na hoře Smrk v Moravskoslezských Beskydech smetla lavina lyžaře. Po několika hodinách jej záchranáři našli mrtvého pod třiceticentimetrovou vrstvou sněhu. Lyžoval společně s kamarádem v zakázaném pásmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám