Hlavní obsah

VIDEO: Klára Mauerová už nemá rodičovská práva k Ondřejovi a Jakubovi

– BRNO • Aktualizováno

Týraní chlapci z Kuřimi, Ondřej a Jakub, zůstanou i nadále v zařízení pro týrané děti Klokánek, soud je nesvěřil do otcovy péče. Soudkyně v pondělí ale nevyloučila, že později rozhodne jinak a děti do péče jejich otce Radka Coufala či prarodičů svěří. Současně zbavila matku chlapců Kláru Mauerovou rodičovských práv.

Článek

"Znalci jasně nedoporučili skokový přechod z Klokánku k otci. Děti trpí posttraumatickou stresovou poruchou, potřebují žít v harmonickém prostředí,“ řekla při odůvodnění soudkyně Zdenka Mádrová s tím, že znalci na druhou stranu ale doporučili postupně rozšiřovat vztahy s otcem, neboť chlapci s ním mají pěkný vztah.

"Otec se ale o ně nikdy sám nestaral, neřešil stresové situace, které přijdou. Nyní nelze experimentovat, je třeba jít na jistotu. Pokud bychom nyní děti svěřili otci a nastaly problémy, které by nezvládal, děti by museli jít znovu do azylového zařízení, a pak už by pro ně bylo velmi těžké znovu vztahy s rodinou navazovat,“ upozornila soudkyně.

:. Soud nechal Ondřeje s Jakubem v Klokánk. Zdroj: ČTK

Radek Coufal je ale přesvědčen, že by výchovu synů zvládl. Při vynesení rozsudku jen těžko zadržoval slzy. Již dříve se ovšem s vedením Klokánku domluvil, že synové mohou strávit Štědrý den u něj doma. Pak se ale budou muset vrátit zpátky do Klokánku.

Podle Klokánku jsou Ondra s Jakubem v zařízení spokojeni, navázali dobrý vztah k pečovatelkám a jejich psychický stav se stabilizuje. Podle představ Klokánku se budou děti s otcem nyní stýkat častěji. Pokud bude tento vztah fungovat příštích šest měsíců dobře, může soud podle státního zástupce Vladimíra Kutnohorského rozhodnutí o svěření do péče změnit a děti předat Coufalovi.  

:. Otec chlapců Radek Coufal (vpravo) u brněnského soudufoto: Právo/Petr Kozelka

Devítiletý Ondřej a jedenáctiletý Jakub se do Klokánku dostali poté, co policie našla v komoře domu nahého svázaného Ondřeje. Obě děti byly dlouhodobě týrány. Soud v říjnu poslal jejich matku Kláru Mauerovou na devět let do vězení, její sestra Kateřina si odpyká 10 let. Jejich odvolání by měl do konce dubna začít řešit Vrchní soud v Olomouci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám