Hlavní obsah

Svědci: Bombajská policie poslala lidi zbytečně na smrt

Právo, BBC, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DILLÍ/LONDÝN

Policie v Bombaji se při zásahu v hotelu Tádž Mahal, který se spolu s hotelem Oberoi stal koncem listopadu terčem teroristických útoků, dopustila chyb, které stály život desítek nevinných lidí. Uvedla to britská stanice BBC s odvoláním na několik svědků.

Foto: Arko Datta , Reuters

Hořící hotel Tádž Mahál

Článek

Řadu hostů Tádž Mahalu teroristé údajně postříleli poté, co jim policie řekla, že už se nemusejí před zločinci skrývat a mohou vyjít ven. Tvrdí to například známý bombajský gynekolog Prašant Mangešikar, který se spolu se stovkami dalších hostů rovněž skrýval v zabarikádovaném hotelovém pokoji.

Když se k jejich úkrytu dostali členové speciálního komanda, sdělili jim, že už mohou vyjít ven, protože teroristé se pohybují v jiném patře. "Zdálo se mi divné... Odmítl jsem se pohnout a lidé, kteří vyběhli okolo mě ven, šlo asi o dvacet nebo třicet osob, všichni zemřeli," tvrdí Mangešikar.

S podobným svědectvím se BBC svěřila bombajská návrhářka Šilpa. "Její teta byla zastřelena a sestřenice vážně zraněna, protože uposlechly policejní povel a snažily se dostat z hotelu,“ uvedla BBC. Šilpa označila postup policie za ostudný, bezpečnostní složky ovšem jakékoli pochybení odmítají.

Hotely Tádž Mahal a Oberoi se včera za přísných bezpečnostních opatření opět částečně otevřely veřejnosti. "Strach tu nepanuje. Je zde cítit odvahu lidí a zaměstnanců,“ řekl novinářům Kritika Srinivasan, jeden z pravidelných hostů hotelu, který se na znovuzprovoznění přišel podívat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám