Hlavní obsah

Livniová rozhněvala Araby výrokem o národním řešení

Novinky, rei
JERUZALÉM

Izraelská ministryně zahraničních věcí a zastupující premiérka Cipi Livniová vyvolala poprask vyjádřením o Arabech žijících v Izraeli. Řekla, že „národní řešení pro ně je jinde“, než v židovském státě. Podle většiny izraelských médií se výrok vztahoval k budoucímu palestinskému státu.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelská premiérka Cipi Livniová

Článek

Představitelé arabské menšiny Livniovou vyzvali, aby vyjasnila, co tím chtěla říct a zda nemyslela, že Arabové budou z Izraele odsunuti. Výrok byl součástí předvolební kampaně.

V Izraeli proběhnou v únoru předčasné volby a Livniová usiluje o post premiérky. Předvolební průzkumy naznačují, že její strana Kadima vede před pravicovou opoziční stranou Likud Benjamina Netanjahua jen těsně.

Na volební kandidátku Likudu se tento týden dostalo hned několik představitelů spojovaných s krajní pravicí. Jeden z nich, Moše Feiglin, byl tak kontroverzní osobou, že jeho jméno bylo posunuto na kandidátní listině níže. Livniové tvrdý výrok v tomto kontextu naznačuje snahu přetáhnout Likudu voliče.

Do uzavřeného pásma Gazy putovala hotovost

Mezitím v pátek Izrael částečně přerušil blokádu pásma Gazy a na jeho území vpustil nákladní vůz s hotovostí pro tamní peněžní ústavy. Auto ze Západního břehu vezlo v přepočtu téměř půl miliardy korun.

Hotovost má odvrátit nedostatek prostředků v oblasti, které podle Světové banky hrozí ekonomický kolaps.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám