Hlavní obsah

VIDEO: Příbuzní obětí z 11. září 2001 kritizují soud s teroristy

– NEW YORK
Novinky, rei

Třiatřicet příbuzných obětí teroristických útoků na USA ze září 2001 odsuzují vojenský soud s údajnými strůjci masakru jako nelegitimní, nespravedlivý a politicky motivovaný. Svůj otevřený dopis zveřejnili na internetových stránkách Americké unie občanských svobod.

Foto: Janet Hamlin/Pool , Reuters

Kresba z pondělního slyšení na Guantánamu

Článek

„Jako rodiny, které 11. září ztratily své milované, cítíme nutnost promluvit o řízení na Guantánamu z tohoto týdne. Vojenská komise nedávno oznámila, že se procesu s plánovači útoků budou smět účastnit vylosovaní příbuzní obětí. Ti neodmyslitelně přitáhli pozornost médií. Jejich názory ale nereprezentují nutně názory všech rodin zabitých.“

„Mediální zpravodajství z pondělního řízení zahrnovalo prohlášení rodinných příslušníků, že tribunál poskytuje obviněným spravedlivé slyšení. Schvalujeme právo na osobní názor..., zároveň cítíme povinnost dát najevo, že spousta z nás nevěří, že vojenské komise jsou spravedlivé v souladu s americkými hodnotami, a že jsou schopné docílit spravedlnosti.“

Kresba z pondělního slyšení na Guantánamufoto: Reuters/Janet Hamlin/Pool

„Domníváme se, že uzavřená a protiústavní podstata těchto řízení nás zbavuje práva dozvědět se pravdu o 11. září. Obžaloba je od počátku politicky motivovaná a směřuje k rychlým rozsudkům na úkor spravedlivého a průhledného procesu,“ uvádí se v prohlášení.

Začátek procesu v nedohlednu

Přípravné řízení k procesu s pěticí obviněných, kteří se údajně chtějí přiznat, začalo na americké základně a věznici Guantánamo na Kubě v pondělí. Účastnilo se ho devět vylosovaných příbuzných obětí teroristických útoků.

Není jasné, kdy soud s obviněnými začne. Nastupující americký prezident Barack Obama totiž slíbil věznici na Guantánamu uzavřít. Minulý měsíc také rezingoval předsedající soudce Steven Henley.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám