Hlavní obsah

VIDEO: Mládě, které uhynulo v pražské zoo, zalehla jeho matka

PRAHA

V pražské ZOO se v noci na pondělí narodilo mládě ledního medvěda. Samice jej ale nad ránem zřejmě zalehla a usmrtila, během dopoledne jej pak sežrala. Zoolog pražské zoo Pavel Brandl Novinkám řekl, že savci, především šelmy, běžně žerou svá mláďata.

Článek

Porod samice Bory byl plánovaný a proběhl normálně. "Kolem čtvrté hodiny ráno se ale samice začala převalovat a zřejmě mládě zalehla," řekl Brandl. Z místnosti, kde rodila, poté odešla. "Před devátou se vrátila zpět a mrtvé medvídě pozřela," uvedl Brandl.

Že samice sežere své čerstvě narozené mládě, je u některých zvířat normální. Nejčastěji to dělají šelmy. Leckdy jej nejprve samy zabijí.

Brandl ale nepředpokládá, že by právě tohle udělala medvědice Bora. Spíše šlo o nešťastnou náhodu. Pozřením mláděte chtějí samice nejčastěji doplnit energetický deficit po porodu.

Bora v pondělí odpoledne chodila po porodnici a prohrabávala podestýlku. Brandl ale nepředpokládá, že by hledala medvídě. Smrt mláďat je v přírodě běžným jevem a samice jej nechápou nijak tragicky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám