Hlavní obsah

Zemřel patriarcha Alexij II.

– MOSKVA
Novinky, RIA Novosti

Šestnáctý patriarcha Moskvy a celé Rusi Alexij II. zemřel. Oznámil to agentuře RIA Novosti úředník na moskevském patriarchátu. Hlavou pravoslavné církve byl od roku 1990. Delší dobu trpěl srdeční chorobou. Patriaracha zemřel v pátek ve své rezidenci.

Foto: Vladimir Suvorov, Reuters

Ruský patriarcha Alexij II. při bohoslužbě

Článek

 "Jak mě sdělili, příčinou smrti byla srdeční nedostatečnost," uvedl zdroj patriarchátu.

Alexij II., vlastním jménem Alexej Michajlovič Ridirev, se narodil 22. února 1929 v rodině ruských emigrantů estonském Tallinu, kde také ukončil první etapu bohosloveckých studií.

V roce 1947 vstoupil do Leningradského duchovního semináře, který zakončil v roce 1953. Od roku 1961 působil na moskevském patriarchátu. V hierarchii pravoslavné církve stoupal z otce na episkopa a arciepiskopa, jímž se stal v roce 1964, metropolitou se stal v roce 1968. Od roku 1963 do roku 1979 byl členem komise Svazového synodu ruské pravoslavné církve.

V roce 1990 se stal patriarchou Mosky a celé Rusi. Podporoval dialog mezi církvemi, setkal se i s papežem a s představiteli nekřesťanských církví, nepodporoval však šíření katolické církve v postsovětských republikách.

Vzhledem k tomu, že v církvi zastával vysoké posty už v dobách SSSR, spekulovalo se jeho možné kolaboraci s režimem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám