Hlavní obsah

Čeští novináři zvolili autem roku 2009 Mazdu 6

Vítězem ankety Auto roku Klubu motoristických novinářů 2009 se stala Mazda 6 těsně před Volkswagenem Scirocco. Třetí skončil Ford Fiesta. Ve čtvrtek odpoledne to řekl tajemník klubu Miroslav Hájek.

Foto: maž, Novinky

Auto roku v Česku pro rok 2009 - Mazda 6

Článek

Vozy vybírala ze 42 letošních novinek porota složená z 35 motoristických žurnalistů. Mazda 6 a Scirocco získaly shodně po 206 bodech a o vítězství japonského vozu rozhodl jen větší počet prvních míst mezi hodnotiteli. Fiesta dostala 158 bodů, čtvrtá Škoda Superb (test zde) 144 bodů a Alfa Romeo MiTo 136 bodů.

:. VW Scirocco: jen těsně prohrálo, bodově mělo stejně jako Mazda 6. Foto: VW

Původně byl v užším výběru i Opel Insignia, ten byl ale kuriózně vyřazen - tuzemský importér jej nedovedl sehnat na testovací jízdy.

Poprvé bez Svazu dovozců automobilů

Klub motoristických novinářů letos vyhlásil vlastní soutěž o automobil roku poprvé, když se neshodl na nové podobě dosavadní ankety, kterou pořádá Svaz dovozců automobilů. Členům klubu se nelíbilo zejména to, že o vítězi soutěže neměly nově rozhodovat jen hlasy odborníků, ale i laická veřejnost, a také se jim nezdálo rozdělení soutěže do více kategorií.

Test vítěze českého Auta roku 2009
Mazda 6 Wagon 2,0i

Minulý ročník ještě jediné soutěže vyhrála těsným rozdílem Kia Cee'd před druhým Fordem Mondeo. Na dalších místech se umístily modely Fiat 500, Mercedes-Benz třídy C a Lexus LS 460/600 h. Výsledky druhé soutěže budou vyhlášeny v lednu.

:. Ford Fiesta v české anketě skončil třetí. Foto: Ford

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám