Hlavní obsah

Julínek odvolal šéfa Úrazové nemocnice v Brně

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek odvolal šéfa brněnské úrazové nemocnice Petra Svobodu. Nemocnice minulý pátek přišla o status traumacentra. Dnes bylo otevřeno nové ve Fakultní nemocnici v Brně-Bohunicích. Podle Svobody by město klidně mohlo mít speciální centra dvě.

Foto: Jan Trojan, Právo

Ministr Tomáš Julínek v jednom z pěti nejmodernějších operačních sálů, vpravo ředitel FNB Roman Kraus

Článek

Podle Julínka není důvodem odvolání tento Svobodův výrok, ale to, že řádně nepracoval a špatně komunikoval s ministerstvem.

Svoboda už Právu dříve řekl, že je pod dvojím tlakem, z ministerstva a od podřízených, kteří odmítají zrušení úrazovky. Ve funkci byl přes rok.

Svoboda, kterého Julínek dosadil do funkce po Miloši Janečkovi, jenž se vzepřel Julínkovým plánům nemocnici zrušit, na zasedání bezpečnostní rady prohlásil, že Brno by mělo mít dvě traumacentra. Naopak Julínek jednoznačně tyto snahy odmítl a odvolal se na expertní hodnocení, které jasně stanoví pro Jihomoravský kraj, část Vysočiny a Zlínska jedno traumacentrum.

"Brno je hodně velké a kdyby došlo k nějakému neštěstí nebo třeba teroristickému útoku na jedno z nich (traumacenter), tak by byl problém," uvedl Svoboda, který je ve funkci něco přes rok.

"Odvolání ředitele Svobody z funkce ředitele ÚNB je aktem zoufalství ministra Julínka. Jeho posedlost zrušením úrazovky za jakoukoliv cenu má meze, které mu nedovolím jako jihomoravský hejtman překročit. Těmito mezemi je pro mě případné ohrožení rozsahu a kvality traumatologické péče," řekl Novinkám Hašek, který bojuje proti zrušení úrazové nemocnice.

Město má nové traumacentrum

Modernizované traumacentrum ve Fakultní nemocnici Brno má vysoce specializované zázemí a v pátek bude zprovozněn rozšířený urgentní příjem, kudy budou přijímáni pacienti nejen s mnohačetnými poraněními, ale jakkoli ohroženi na životě.

Julínek, který se otevření zúčastnil, prohlásil, že nové pracoviště nahrazuje traumacentrum v brněnské úrazové nemocnici, které bylo v pátek zrušeno s dalšími třemi podobnými zřízeními v ČR.

S tím nesouhlasí jihomoravský hejtman Michal Hašek a brněnský primátor Roman Onderka (oba ČSSD), spolu s odbory úrazovky i většinou personálu. Hašek svolal na čtvrteční ráno bezpečnostní radu kraje a prohlásil, že zřídí expertní skupinu, která má rozhodnutí o odejmutí statusu úrazovce analyzovat.

ÚN chybí zařízení na neurochirurgii

Ředitel jihomoravské záchranné služby Luděk Kašparovský však novinářům řekl, že z pohledu zdravotníka mu nevadí, když bude traumacentrum jen v Bohunicích, pokud bude mít dostatečnou kapacitu. Připomněl, že přestože je v Úrazové nemocnici kvalitní zdravotnický tým, nemá zařízení neurochirurgii, která naopak v bohunickém areálu je.

Pokud v Senátu 10. prosince neprojde zákon o převodu Úrazové nemocnice na město Brno, rezort provoz úrazovky ukončí a její činnosti přeberou další nemocnice. Pokud projde, bude vše záležet na brněnské radnici jako správci i na zdravotních pojišťovnách, řekl Julínek novinářům. Hejtman kraje Michal Hašek přiznal, že nemocnice je nyní politické téma.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám