Hlavní obsah

Lidé v Rožnově si od města koupili byty, teď jim hrozí žaloba

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ROŽNOV POD RADHOŠTEM

Nejistota a neklid panuje ve stovkách rodin v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Od města si před časem koupily do vlastnictví byty. Nyní se však ukazuje, že město ve skutečnosti nebylo jejich vlastníkem. Lidem, kteří si byty koupili, tak dokonce hrozí soudní spory o určení vlastnictví.

Článek

Vyplývá to z rozsudku pobočky vsetínského okresního soudu ve Valašském Meziříčí, který se kauzou z 90. let zabýval v úterý. Poté, co to nařídil Nejvyšší soud v Brně. Záležitostí prodaných bytů z majetku Tesly Rožnov se soudy různých úrovní zabývají už osm let, poslední řízení, poprvé v neprospěch města, se konalo po nařízení Nejvyššího soudu v Brně.

Všechno začalo v roce 1992, kdy Rožnov získal od státu bezúplatně několik set bytů, které ještě s dalším majetkem zbyly po privatizaci Tesly Rožnov.

Podle místostarosty města Aloise Vychodila (ODS) jde o více než 300 bytů. Převod tehdy stát provedl přes k tomu účelu vytvořenou firmu SVAS. Dodatečně vyšlo najevo, že převod provázely formální chyby. Takové, že je možné se u soudu domáhat vrácení majetku. Což učinila společnost Immobilien Pirker Reality, na níž přešlo jmění SVAS. Několik žalob zůstalo zamítnuto.

Poslední jednání přineslo obrat 

Poslední jednání soudu však přineslo zásadní obrat. A to je jen začátek: šlo o žalobu na město Rožnov pod Radhoštěm, ale u soudu jsou ještě tři stovky žalob na osoby, které od města byty koupily.

„Začalo všechno znovu a soud rozhodl v náš neprospěch. Než dostaneme rozsudek a odůvodnění, nerad bych se k dalším krokům vyjadřoval. Poradíme se v radě a městském zastupitelstvu a s právníky, kteří nás v této složité kauze zastupují. Jedním z prvních kroků může být odvolání,“ řekl starosta Rožnova Jaroslav Kubín (SNK).

Panuje názor, že chybu udělal stát

Ve městě panuje názor, že chybu udělal stát a měl by pomoci. „Jednali jsme osobně i písemně s ministry Nečasem, Čunkem, Kalouskem i Římanem,“ dodal starosta.

Lidé ve městě si rovněž myslí, že chyboval stát, nicméně radnici mají na dosah a obracejí se na ni. Za stávajícího stavu totiž například s byty, za které zaplatili desetitisíce, nemohou nakládat. Nemohou je prodat, nelze u nich dokončit dědické řízení a podobně. To ale v dané chvíli zcela zastínila obavy z žalob.

„Jak je tohle možné. Za ušetřené peníze, dali jsme do toho všechny úspory, jsme si koupili tady ve věžáku třípokojový byt. Kvůli soudům s ním nesmíme nakládat a teď se v důchodu dozvídám, že o něj můžeme i přijít. To je příšerné,“ postěžoval si v rožnovském sídlišti Právu starší muž.

„Já se lidem nedivím, že spoléhají, že jim pomůžeme. Pravidelně se s nimi scházíme a informujeme o vývoji,“ sdělil Kubín.

Reklama

Výběr článků

Načítám