Hlavní obsah

Sněmovna začala s tradičním porcováním medvěda

Novinky, jas
PRAHA
Aktualizováno

Poslanci se ve středu sešli již ke druhé mimořádné schůzi Sněmovny za tento týden. Na pořadu jednání je schvalování návrhu státního rozpočtu na příští rok. Po schválení začalo tradiční "porcování medvěda", tedy přidělování financí na investice regionům, v nichž poslanci kandidovali a slibovali, že se přimluví např. za peníze na novou střechu školy. Po poledni bylo jednání této schůze přerušeno a poslanci se k němu vrátí patrně příští týden.

Foto: ČTK

Ministr financí Miroslav Kalousek na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny.

Článek

Jednání mělo začít v devět hodin ráno, ODS ale požádala o půlhodinovou pauzu. Zřejmě proto, že její poslanci nestihli kvůli ucpané Praze do Sněmovny včas dorazit.

Následně začali poslanci přednášet své pozměňovací návrhy na rozličné účelové dotace pro své domovské regiony, tomuto procesu se přezdívá "porcování medvěda".

Vyměnit škváru a opravit varhany

Nejčastěji požadovali poslanci finance na stavby a rekonstrukce škol a sportovišť. Zazněly také návrhy na dotaci opravy věže kostela, stavby kostela, dokončení varhan, výměny oken či nahrazení škvárového povrchu hřiště umělým povrchem. Poslanci na své projekty požadují většinou částky v řádu několika miliónů korun, přesto se z hlediska rozpočtu jedná o "drobné investiční akce".

Finance poslanci nejčastěji navrhovali brát ze státní rozpočtové rezervy.

Kalousek nabídl Sobotkovi sázku

Návrh státního rozpočtu počítá se schodkem ve výši 38 miliard korun a opozice jej označuje za nerealistický, neboť podle jejího názoru nezohledňuje možné dopady nynější světové hospodářské krize.

.: Předseda rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka (ČSSD).foto: Právo/Milan Malíček

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) navrhl předsedovi rozpočtového výboru a bývalému správci státní pokladny Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) sázku o to, který z kabinetů měl za dobu svého vládnutí nižší strukturální deficit. Sobotka to odmítl, neboť podle jeho slov nelze efektivně určit, jak se na deficitech v minulých letech podepsaly například povodně z roku 2002.

Do přestřelky se zapojil i premiér Mirek Topolánek, který řekl, že Sobotka je jako ministr podepsán pod dluhopisným programem za 300 miliard korun.

Hovorka rozhořčil Parkanovou

Návrh na snížení rozpočtu ministerstva obrany navrhl lidovec Ludvík Hovorka, ušetřených 200 miliónů navrhl použít na prevenci šíření nemoci AIDS, či na institut zajišťující postgraduální vzdělávání lékařů. Návrh se ani trochu nelíbil ministryni obrany a Hovorkově stranické kolegyni Vlastě Parkanové, která jej označila za nebezpečný.

Na programu schůze bylo vedle druhého a třetího čtení zákona o státním rozpočtu ještě dalších pět bodů, poslanci jednání po poledni přerušili a vrátí se k němu zřejmě až příští týden.

Odpoledne by se poslanci měli vrátit k projednávání programu 44. mimořádné schůze, která byla přerušena v úterý. Na pořad jednání by se měl dostat vládní návrh na snížení daní, či problematika působení českých vojáků v zahraničních misích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám