Hlavní obsah

Ceny nového bydlení budou stagnovat

Právo, KIL

Developerské firmy zřejmě přechodně sníží množství nabízených nových bytů. Důvodem je klesající poptávka zapříčiněná finanční krizí a masovými nákupy v minulém roce, které způsobila hrozba zvýšujícího se DPH. Ceny však neklesnou, budou stagnovat a ve vybraných lokalitách i mírně porostou.

Článek

„Předpokládáme, že kvůli krizi na světových trzích budou dál pozastavovat některé projekty, přístup k úvěrům se v budoucnosti sníží, a to vše povede k nižší prostavěnosti,“ prohlásil na konferenci věnované rezidenčnímu trhu Jakub Sedmihradský z pražské realitní společnosti Lexxus.

Na druhé straně podle něj pravděpodobně nebude možné očekávat výraznější pokles cen nabízených projektů. Ceny nového bydlení budou spíše stagnovat nebo ve vybraných lokalitách mírně porostou.

Nejen díky světové finanční krizi zažívá v současnosti realitní sektor výrazný pokles poptávky. Hrozba zvyšujícího se DPH v minulém roce způsobila nebývalý nárůst zájmu o koupi nového bydlení. Potenciální kupci již své projekty našli, a proto v současnosti nové bydlení hledají především ti, kdo „musí“.

Zájem o byty mají cizinci

Nárůst poptávky po novém bydlení je zřetelný především u skupiny cizinců, přicházejících do České republiky. Tato skupina tvoří v současnosti téměř 11% z celkového počtu zájemců poptávajících novostavby, z toho celých sedm procent představují obyvatelé Ruska.

Náplní konference o bydlení bylo nejen hodnocení současné situace na trhu, ale také predikce budoucího stavu ovlivněného postupující finanční krizí.

Sníží se úrokové sazby hypoték

V průběhu konference hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík vyjádřil předpoklad, že úrokové sazby hypotečních úvěrů se oproti současnosti do budoucna sníží. Změna k lepšímu nastane podle Mertlíka pravděpodobně ve druhé polovině roku 2009.

Kvůli celkovému ochlazení ekonomiky s ohledem na globální finanční krizi začaly banky zpřísňovat podmínky poskytovaných úvěrů – a to jak na poli hypoték, tak při úvěrování developerů.

„Zhoršení přístupu k financím je dalším faktorem ovlivňujícím přísun resp. odliv nových klientů, který v současnosti pociťuje téměř většina realitních společností,“ dodal Mertlík. 

Reklama

Související články

Zájem o nové byty klesl o třetinu

Poptávka po nových bytech je v meziročním srovnání zhruba o třetinu menší. Na cenách se to však zatím neprojevuje. V dobrých lokalitách metropole ceny rostou...

Výběr článků

Načítám