Hlavní obsah

Kosovský premiér Thaci měl vazby i na české podsvětí

Novinky,
BERLÍN

Kosovský premiér Hashim Thaci měl v devadesátých letech vazby na český organizovaný zločin. Uvedl to list Die Welt s odvoláním na tajnou zprávu německé tajné služby BND o organizovaném zločinu v Kosovu. List spekuluje, že výbušný obsah této zprávy byl možná důvodem, proč byli v Prištině v listopadu zdrženi tři agenti německé tajné služby, kteří se dostali na svobodu až o víkendu.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Kosovský premiér Hashim Thaci

Článek

Na rozdíl od americké CIA nebo britské MI6 se BND systematicky věnovala zkoumání vazeb kosovskoalbánských předáků na organizovaný zločin. Překvapivé podrobnosti přináší tajná 67stránková analýza o organizovaném zločinu v Kosovu. V ní se píše, že současný premiér Hashim Thaci na konci devadesátých let vedl "zločineckou síť operující na území Kosova“. Měl mít vazby nejen na albánské podsvětí, ale také na český organizovaný zločin, píše Die Welt.

Jeden z drogových kanálů přitom v té době vedl z Balkánu právě do střední Evropy. V ČR v té době operovaly i zločinecké sítě ze zemí bývalé Jugoslávie, mezi nimi i kosovští Albánci.

Thaci tehdy době spolu s předsedou kosovského parlamentu Xhavitem Halilim dával nájemnému vrahovi Afrimimu příkazy zabíjet, tvrdí BND v textu. Afrimi spáchal nejméně jedenáct vražd na objednávku.

Kosovští představitelé jsou spojeni se zločiny

Zpráva dále uvádí, že "klíčový hráči byli zapleteni do vazeb mezi politikou, obchodem a organizovaným zločinem v Kosovu“. Kromě Thaciho a Haliliho zpráva zmiňuje ještě bývalého premiéra Ramushe Haradinaje, který byl "zapleten do celého spektra zločineckých, politických a vojenských aktivit“.

Byl však pod ochranou CIA, která zabránila jeho zatčení, když jej přepravila italským vojenským vrtulníkem na americkou základnu. Obvinění ze zločinů proti lidskosti byl Haradinaj před mezinárodním tribunálem pro bývalou Jugoslávii zproštěn. Devět z deseti svědků, kteří mluvili proti němu, bylo během procesu zabito.

Podivný případ zadržení německých agentů

Nové informace ze zprávy byly ocitovány v souvislosti s podivným případem zadržení tří agentů BND v Prištině. Podle původního tvrzení kosovské prokuratury hodil 15. listopadu jeden z nich na budovou, v níž sídlí zvláštní pověřenec EU pro Kosovo, nálož.

O víkendu však byli propuštěni, našel se totiž vhodný pachatel. Ke granátovému útoku na budovu mise EULEX, před níž byly zadrženi jen několik hodin po explozi, se jako na zavolanou přihlásila dosud neznámá Armáda republiky Kosovo. Taková organizace vůbec neexistuje, prohlásil později Agim Çeku, který byl celé roky šéfem kosovských ozbrojených sil a následně premiérem, sdělila tisková agentura DPA.

Němci zřejmě byli nevinní, ani laboratorní testy nepotvrdily, že by byli do akce zapleteni.

Byla motivem msta?

List Die Welt spekuluje, že mohlo jít o varování nebo mstu za zprávu BND. Kosovo přitom čelilo po zadržení trojice velkému tlaku Berlína. Německo dokonce pohrozilo, že zmrazí veškerou pomoc Kosovu, přitom větší podporu než Německo poskytují Kosovu už jen USA. Kosovští předáci během krize proto tvrdili, že jim jde o co nejlepší vzájemné vztahy.

Německo se ale doposud nerozhodlo, zda bude pomoc pokračovat plné výši. Ohroženy jsou zejména dodávky zbraní pro nově vznikající kosovské ozbrojené síly. Pomoc ze strany vlády dlouhodobě kritizovala právě BND.

"Německá vláda se nechala tahat za nos zemí, kde organizovaný zločin sestavil vládu,“ uvedl vysoký představitel BND pro list Süddeutsche Zeitung.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám