Hlavní obsah

VIDEO: Z Bangkoku už odlétají letadela, ale bez turistů

Právo, Novinky, CNN, aš, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BANGKOK

Thajští protivládní demonstranti v pondělí umožnili 37 letadlům odletět z okupovaného mezinárodního letiště Suvarnabhumi v Bangkoku. Po sedmi dnes blokády letišť v hlavním městě ale nadále ignorují nařízení policie, aby protest ukončili. Uvolněná letadla kromě jediného zamířila na vojenské letiště Utapao asi 140 kilometrů jihovýchodně od Bangkoku. V Thajsku zemi uvízlo několik desítek Čechů.

Článek

"V současnosti evidujeme 85 turistů, kteří mají již opožděný odlet, za týden se podle našich informací zvýší na 145,“ uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál velvyslanec Ivan Hotěk. "Čeští občané, pokud se nemohou dostat k podpoře, kterou pro ně schválila thajská vláda, můžou se obrátit na náš zastupitelský úřad, který jim může tuto podporu zprostředkovat nebo doporučit jiný způsob dopravy například přes Malajsii," dodal, jak ambasáda pomáhá turistům.

O výrazně vyšším počtu Čechů v Thajsku hovořil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Mezi sto tisíci turisty, kteří v Thajsku uvízli, je pět set Čechů, řekl Právu. Jen 200 z nich podle něj ale do země přicestovalo prostřednictvím cestovních kanceláří. Situace zbylých je komplikovanější, protože aerolinky přednostně odbavují turisty, kteří přiletěli do země s cestovkami.

Letadla mohla odletět

"Vyzývám všechny Thajce, aby cizincům uvízlým v zemi všemožně pomáhali,“ prohlásil thajský ministr turistiky Vírasak Kohsurat. "Je to dobrá příležitost ukázat v dané situaci, že náš přátelský vztah k cizincům se nijak nezměnil,“ dodal.

V neděli policie nařídila tisícům protestujících ukončit blokádu letišť a varovala je, že jim hrozí zatčení či pokuta, pokud neuposlechnou. Vláda nově dokonce přijala absurdní nařízení, že se na letišti nesmí vytvářet skupiny více než pěti lidí. Demonstranti však nařízení neuposlechli, pokusili se však alespoň zmírnit dopad svého protestu a umožnili odlet letadlům uvězněným na letišti, jimiž společnosti nemohly přepravovat cestující.

Vojenské letiště Utapao však nezvládá nápor zájemců, má jen jednu dráhu a nemá potřebné vybavení pro odbavování cestujících. Problémem je také dostat na toto odlehlé letiště, kam nevede dálnice, uvízlé turisty. Podle různých informací na mezinárodní letiště Suvarnabhumi přilétalo denně mezi třiceti tisíci až šedesáti tisíci pasažérů.

Štěstí měli thajští muslimové mířící do Mekky. Skupina 460 thajských muslimů, jejichž let byl zrušen, poskytl náhradní letadlo Iran Air a poutníci v neděli z vojenské základny Utapao odlétli. "Konečně odlétáme. Alláh je velký!“ prohlásil 33letý člen skupiny Jusuf Vedarame.

KONFLIKT V THAJSKU
Občané Thajska jsou rozděleni na dva nesmiřitelné tábory - bangkockou elitu a střední třídu, které jsou ostře proti expremiérovi Šinavatrovi, a chudé venkovské a městské obyvatele, kteří na Šinavatru nedají dopustit. To se také projevuje ve vztahu k nynějšímu ministerskému předsedovi Somčaji Vongsavatovi, který je Šinavatrovým švagrem.
V zemi sílí tlak na armádu, aby zasáhla a situaci vyřešila, ta ale zatím zůstává neutrální. Šéf thajské armády Anupong Paočinda na kabinet apeloval, aby rozpustil parlament a vypsal předčasné volby, demonstranty naopak vyzval k ukončení okupace letišť a dalších protestů. Vojenský puč zatím nechystá, protože podle něj nic neřeší.

Obnovení provozu na letišti potrvá týden

I po skončení blokády ale potrvá nejméně týden, než bude moci mezinárodní letiště obnovit provoz, sdělil agentuře Reuters jeho generální manažer Serirat Prasutanond.

"Prověření počítačových systémů běžně trvá týden," řekl. "Musíme je zkontrolovat, prověřit a zkontrolovat a prověřit," dodal doslova s tím, že obnovení provozu potrvá ještě déle, pokud by některý z počítačových systémů ohromného letiště potřeboval opravit. "Myslím, že některé z nich jsou poškozené," uvedl bez dalších podrobností.

Obavy z násilných střetů

Panují také obavy, aby se protesty nezvrhly v násilí. V neděli v Bangkoku demonstrovalo na 20 000 Thajců, kteří podporují vládu a akci protivládní Lidové aliance pro demokracii odmítají jako pokus o puč.

Možnost vojenského puče není vyloučena, protože armáda vládu nepodporuje. Krizi by mohlo ukončit i rozhodnutí thajského ústavního soudu. Narychlo projednává žalobu, podle níž se tři hlavní strany vládní koalice v roce 2007 dopustily volebních podvodů. Rozhodnutí soudu má padnout v úterý a všeobecně se očekává, že nařídí rozpuštění premiérovy Strany lidové moci, která je pohrobkem populistické strany Thajci milují Thajsko vojáky svrženého premiéry Tchaksina Šinavatry. Nynější premiér Somčaj Vongsavat je Šinavatrovým švagrem.

Thajsko

Thajsko navštíví podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur 17 tisíc Čechů ročně. Je tak pro Čechy spolu s Kubou a Spojenými arabskými emiráty jednou ze tří nejpopulárnějších exotických dovolenkových destinací.

Letiště Suvarnabhumi

Je hlavním mezinárodním leteckým uzlem. Bylo otevřeno v září 2006 a je nejrušnějším letištěm v Asii. Nachází se na něm také nejvyšší řídící věž a třetí největší terminálová budova na světě.

V neděli výbuch granátu zranil 50 lidí před dalším obsazeným bangkockým letištěm Don Mueang.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám