Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour přistál v Kalifornii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MYS CANAVERAL
Aktualizováno

Americký raketoplán Endeavour se sedmi astronauty na palubě v neděli ve 22:25 po skončení mise na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) úspěšně přistál na letecké základně Edwards v kalifornské poušti. Přistání raketoplánu bylo o několik hodin odloženo.

Foto: Pierre Ducharme , Reuters

Přistávající raketoplán Endeavour

Článek

Vracející se Endeavour dosedl na Edwardsově letecké základně v Kalifornii místo na toho, aby přistál na Floridě. To zvýší náklady, protože stroj bude potřeba letecky přepravit z Kalifornie na Floridu.

Raketoplán měl původně dosednout v 19:19 SEČ na Floridě. Tam ovšem panuje bouřlivé počasí a vane silný vítr. Americká kosmická agentura NASA se proto rozhodla nevyužít ani druhé možnosti pro přistání na Floridě ve 20:54, neboť meteorologové nepředpokládali náhlé zlepšení počasí.

„Hlasovali jsme pro to odvolat přistání v Kennedyho vesmírném středisku,“ poslal zprávu na palubu stroje Alen Poindexter z řídícího střediska letů.

NASA se rozhodla přistání neodkládat na pondělí, protože na Floridě se počasí nezlepší a stroj by stejně musel letět do Kalifornie.

Rozhodnutí přistát v Kalifornii bude NASA stát 1,7 miliónu dolarů. Právě tolik stojí letecká přeprava raketoplánu z Kalifornie na Floridu.

Raketoplán Endeavour se vrací na Zemi po šestnáctidenní úspěšné misi u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Astronauté podnikli čtyři vycházky do kosmu.

Reklama

Výběr článků

Načítám