Hlavní obsah

Vánoční speciality a jejich příprava v klatovském muzeu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLATOVY

V klatovském muzeu začala výstava, která provede návštěvníky obdobím od adventu přes vánoční svátky až po Nový rok a Tři krále z pohledu jídla, stravování a typických vánočních specialit. Výstava nabízí ukázky pokrmů spojených s vánoční dobou, ale také formičky, kuchyňské nástroje a nádobí převážně z 19. století a první poloviny 20. století.

Článek

"Snažíme se přiblížit to období pomocí typických jídel, která se v tom kterém čase nebo konkrétním dni jedla, a pro naše předky měla nejenom sytící význam, ale také velice často magický symbolický význam," uvedla Ivana Siebrová z muzea.

Štědrovečerní oplatka

Takový význam měla třeba štědrovečerní oplatka. Připravovala se v kovových oplatečnicích zdobených často náboženskými motivy. Oplatku hospodář na Štědrý večer pokapal medem a pak lámal a rozdával ostatním kolem stolu. Věřilo se, že to přinese během roku štěstí, oplatky dostával i dobytek.

Podle Siebrové prakticky neexistuje jídlo, které se v minulosti na Vánoce připravovalo a dnes zcela vymizelo. "Je to můj názor vycházející z dosavadního bádání, ale obzvlášť v posledních letech a desetiletích dochází k určitému intenzivnějšímu oživování starých tradic a mnohdy lidé nelení skutečně si i v archivech nebo ve starých kuchařských receptech najít ty staré recepty a zařadit je do jídelníčku," poznamenala. I pro takové návštěvníky nabízí výstava řadu tipů a receptů.

Formičky na perník i cukroví

Kromě toho expozice ukazuje dřevěné formy pro tvarování perníků, historické formičky na vánoční cukroví, formy na bábovky, pražičky na kávu a plechovky na její uchovávání, vánoční předměty zhotovené z čerstvého i sušeného ovoce a podobně.

"Zároveň má návštěvník možnost uvědomit si, jak se v průběhu uplynulých staletí vyvíjel sortiment surovin, které mohli naši předkové pro přípravu jídel použít, jak se měnila topeniště, na kterých se jídlo připravovalo, ale i servírování a zvyky s přípravou jídla a jeho předkládáním spojené," dodala Siebrová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám