Hlavní obsah

Temelín přestal pracovat, technici zjišťují proč

Novinky, toh
TEMELÍN
Aktualizováno

Jaderná elektrárna Temelín v úterý dopoledne přestala vyrábět elektřinu, technici ale zatím nevědí, co výpadek způsobilo. Od energetické sítě odpojil druhý blok elektrárny automatický systém, který chrání generátor před poškozením.

Článek

"Ani z jednoho bloku nejde elektřina do sítě," potvrdil Novinkám mluvčí elektrárny Marek Sviták. Podle něj by Temelín měl být úplně odpojen do čtvrtka, poté by se druhý blok jaderné elektrárny měl opět napojit na síť.

Technici zatím netuší, co výpadek na druhém bloku způsobilo. Dosavadní kontroly žádnou poruchu nezaznamenaly. Sviták nevylučuje, že mohlo jít o falešný signál.

"Vedení elektrárny se rozhodlo využít neplánovaný výpadek bloku k provedení pravidelné zkoušky pádu klastrů. Ta byla původně plánována na poslední prosincový víkend,ale nakonec se rozhodlo ji udělat tento týden," uvedl mluvčí. Dodal, že podle harmonogramu by měl druhý blok znovu začít vyrábět ve čtvrtek.

První blok Temelína nevyrábí už čtyři měsíce. Energetici totiž musejí opravit poškozený rotor turbíny, z něhož se odlomila jedna z lopatek. K nehodě na turbogenerátoru došlo 20. října.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám