Hlavní obsah

Ženich zemřel pár hodin po obřadu, jeho syn sňatek zpochybňuje

– ZNOJMO
Právo, miv

Bezmála čtyři měsíce uplynuly od okamžiku, kdy znojemský místostarosta Pavel Balík (KDU-ČSL) oddal v nemocnici Stanislava Ganzwohla a Janu Krčmářovou. Nyní je sňatek zpochybňován, ženich, který později zemřel, prý nebyl při vědomí a nevěstu k aktu vedly zištné důvody.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Svatba se uskutečnila 1. srpna a novomanžel několik hodin po obřadu zemřel. Jeho syn, který byl v době svatby v Austrálii, je přesvědčen o nesprávném jednání a zpochybňuje platnost sňatku. Vše mělo být podle něj v režii novomanželky, která chce údajně získat majetek jeho otce. Ganzwohl mladší tvrdí, že otec nebyl při obřadu při vědomí, neřekl ano a ani nemohl podklady pro matriku sám podepsat.

"Podobných svateb v nemocnici a zařízeních pro seniory jsem již za dobu svého působení na radnici několik absolvoval. Vždy se zajímám, jestli jsou splněny všechny předpoklady pro uzavření sňatku a to i v tomto případě bylo. Bylo zjevné, že muž je vážně nemocný, ale řekl ano a platnost stvrdil podpisem. Z mého pohledu tedy byly splněny podmínky pro uzavření sňatku a tak jej stvrdila matrika, jako orgán státní správy,“ řekl místostarosta.

Žena si sňatek vymohla pláčem

Obřad vykonal na základě přání ženy, která dorazila na radnici a v pláči prosila aby mohli společný život završit sňatkem, což prý není až tak výjimečný případ.

"O několik dní později přišla na radnici první žena muže. Až od ní jsem se dozvěděl, že zemřel. Zajímala se o sňatek, tak jsem jí řekl totéž, co říkám i teď. Pan Ganzwohl řekl ano a podepsal se. Po čase, asi když se vrátil jeho syn z Austrálie, dostali jsme dopis, týkající se svatby. Znovu jsem opakoval, jak to bylo a vyjádřila se i matrika,“ vysvětlil Balík.

Záznam v matrice mimo jiné obsahuje vyjádření lékaře, že muž byl při obřadu plně při vědomí.

Syn: otec se ženit nechtěl

Syn zemřelého popírá, že by jeho otec měl svatbu v plánu. Vše je prý podivné, zvlášť když se mu ošetřující lékař dodatečně vyjádřil, že záznam o vědomí muže při obřadu podepsal na základě psychického nátlaku ženy. Nemocnice nechce situaci komentovat, Podklady, především zdravotní dokumentaci, v případě nutnosti vydá soudu.

"Kladu si otázku, proč se o této záležitosti mluví teď s takovým odstupem. Co za tím asi stojí, případně jestli je za tím něco jiné, než spory rodiny,“ klade si otázky místostarosta. Podle syna se obávají, že si novomanželka a vdova v jednom bude nárokovat majetek zemřelého. I když se měla navenek zříci majetku, nemusí to být pravda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám