Hlavní obsah

Izrael a OSN se tvrdě střetly kvůli blokádě Gazy

Právo, Novinky, los, rei
NEW YORK/JERUZALÉM

Ostrá výměna názorů se strhla mezi Izraelem a zástupci OSN. Důvodem je izraelská blokáda pásma Gazy, která je odvetou za palestinské útoky z pásma, ale jež zároveň tvrdě dopadá na civilní obyvatelstvo.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová argumentaci komisařky OSN ostře odmítla.

Článek

„Je to v přímém rozporu s mezinárodními lidskými právy a humanitárním právem. Musí ihned skončit,“ prohlásila podle serveru IsraelNN.com na adresu uzávěry přechodů mezi Izraelem a Gazou vysoká komisařka Spojených národů pro lidská práva Navathemem Pillayová z Jihoafrické republiky. „Je nutné učinit rozhodná opatření k ochraně důstojnosti a základního blahobytu civilistů, z nichž tvoří více než polovinu děti,“ dodala.

Izrael zablokoval Gazu v reakci na další raketové útoky palestinských radikálů. Jen minulý pátek dopadlo na jižní Izrael 16 palestinských raket. To však podle humanitární organizace Spojených národů UNRWA není důvod ke kolektivnímu trestání všech obyvatel Gazy.

„Děti by neměly být trestány tím, že jsou připraveny o mléko. Nejsem si vědom, že by děti vystřelovaly rakety nebo že by se dětské mléko používalo k pohánění raket,“ prohlásil mluvčí UNRWA Chris Gunness.

Tuto argumentaci ostře odmítla izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová. „Je šokující číst absolutně krátkozraké tiskové stanovisko vysoké komisařky týkající se humanitární situace...Nejvíce pobuřující je způsob, jak bezstarostně zmiňuje palestinskou agresi... jako cosi téměř okrajové,“ stojí v reakci úřadu izraelské diplomacie.

Veškerá zodpovědnost za situaci v Gaze leží podle Izraele na hnutí Hamás, které pásmo ovládá a odkud přilétlo za poslední dny na Izrael 170 raket. „Hamás vynakládá všechny své zdroje do zbraní a terorismu místo civilistům, které surově ovládá,“ stojí ve stanovisku. To zároveň upozornilo, že Izrael umožňuje přejezd nákladních aut s tunami potravin a dalšího zboží do Gazy.

Palestinci měli celostránkový inzerát v izraelském tisku

Vláda prezidenta Mahmúda Abbáse z konkurenčního palestinského hnutí Fatah se mezitím uchýlila k propagaci návrhu na mírové vyrovnání mezi Palestinci a židovským státem prostřednictvím celostránkového inzerátu ve čtvrtečním izraelském tisku. Mírový plán, předložený v roce 2002 Saúdskou Arábií a podpořený v Bejrútu Ligou arabských států, zaručuje také spravedlivé řešení pro palestinské uprchlíky, míní Palestinci.

Inzerát se objevil ve třech hlavních denících. Pod hlavičkou s palestinskou a izraelskou vlajkou je nadpis: „Sedmapadesát arabských a muslimských zemí zavede diplomatické styky s Izraelem výměnou za trvalý mír a konec okupace.“ Následuje plné znění návrhu o sedmi bodech, které rámují vlajky padesátky arabských států, uvedla stanice BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám