Hlavní obsah

Řidič autobusu jezdil s lahví vedle řadicí páky, naměřili mu dvě promile

Právo, Vladislav Pouza
TRUTNOV

Popíjením tvrdého alkoholu si krátil ve středu chvíle za volantem 58letý řidič autobusu z Trutnovska. Láhev šnapsu měl zkušený autobusák na pravidelné lince Trutnov - Žacléř vedle řadicí páky. Policisté mu naměřili skoro dvě promile.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Policisté se nestačili po shlédnutí přístroje divit. Ilustrační foto.

Článek

Policisté šoféra odhalili okolo čtvrté hodiny odpoledne, kdy se šesticí pasažérů vyrazil na další jízdu z horského městečka do okresního města.

"Šlo o namátkovou kontrolu kousek za Žacléřem. Řidič se policistům nezdál, načež mu dali dýchnout. K nemalému překvapení nadýchal 1,89 promile. Nezapíral, popíjení za volantem přiznal a podrobil se krevní zkoušce. Hrozí mu až tříleté vězení," konstatoval mluvčí trutnovské policie Udo Ertner.

Řidič se občerstvoval tvrdým alkoholem patrně celou směnu a podnapilý zřejmě inkriminovaný den absolvoval několik jízd po podhorské kopcovité silnici bohatě protkané zatáčkami.

"Nešlo ten den o jeho první jízdu," potvrdil zástupce dopravní společnosti Milan Kovář. Autobusák musel okamžitě opustit místo za volantem a dopravní společnosti nezbylo, než přivolat náhradní autobus se střízlivým řidičem. Společnost, kde opilý autobusák pracuje, hodlá zpřísnit kontroly řidičů.

"Pravidelně probíhají namátkové kontroly v provozu i terénu. Bohužel to asi nestačí, takže nezbude, než podobná opatření zpřísnit. V tomto případě jde o člověka, který jezdí s autobusem desítky let a nikdy neměl sebemenší problém s alkoholem," podotkl Kovář.

Opilý řidič za volantem autobusu není v Česku ojedinělý jev. Letos v srpnu zatkla policie v Jaroměři na Náchodsku řidiče autobusu s 2,33 promile alkoholu. V červenci policisté zadrželi zcela opilého řidiče autobusu, který vezl cestující z Brna do Moravan. Policisté mu naměřili 3,32 promile alkoholu v dechu.

Reklama

Výběr článků

Načítám