Hlavní obsah

Paroubkovi se nelíbí koalice ČSSD s ODS na jižní Moravě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Předsedovi ČSSD Jiřímu Paroubkovi se nelíbí případný vznik koalice sociálních demokratů s ODS v Jihomoravském kraji. Řekl to ve středu po jednání s jihomoravskou organizací ČSSD. Sociální demokracie tam vyzvala po úterním jednání ke koaličním rozhovorům jako první právě ODS, přestože většinovou radu by mohla vytvořit i s KDU-ČSL nebo s KSČM.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Předseda ČSSD Jiří Paroubek a lídr ČSSD v jihomoravském kraji Michal Hašek

Článek

Paroubek koalici ČSSD s občanskými demokraty nepovažuje za ideální.

Jihomoravský lídr Michal Hašek ve středu před Paroubkem zdůraznil, že krajská ČSSD ještě koalici s ODS neuzavírá. Když prý jednání zkrachují, na řadu přijde vyjednávání s druhou stranou v pořadí - s KDU-ČSL, řekl Hašek. Zároveň odmítl možnost trojkoalice složené z ČSSD, KDU-ČSL a ODS.

Koaliční spolupráce v čele s ČSSD a za účasti ODS se formuje kromě jihu Moravy také v Olomouckém kraji, na Zlínsku a v jižních Čechách. "Není to ideální řešení, nicméně předpokládám, že je postavená tak, že sociální demokracie má rozhodnou většinu v krajské radě," řekl Paroubek.

Občanští demokraté kteří jsou v takové koalici, tak podle něj budou paradoxně plnit programové priority sociální demokracie. Právě splnění předvolebních slibů může být podle Paroubka "polehčující okolností v očích voličů".

Paroubek: ODS v krajích může tlačit na Julínka

Paroubek také řekl, že když se občanští demokraté v krajích budou podílet na rušení poplatků, pomůže to vytvořit tlak na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a vládu, aby přehodnotili praxi poplatků. "Já myslím, že to ještě může prospět i určité diferenciaci ve vládní koalici. A na to my také spoléháme," podotkl.

Ke koalici v Olomouckém kraji pak Paroubek řekl, že kdyby byl na straně ODS, tak by do takto ponižujícího zastoupení v radě nešel. "Nechal bych to raději politické konkurenci," uvedl.

Hašek nechce hluboké příkopy pro opozici

Jihomoravská koaliční vyjednávání začínají ještě ve středu večer, kdy se chce Hašek s občanskými demokraty sejít. Jednání podle lídra ODS Milana Venclíka potrvají několik dní a ke schůzkám nejspíš vyjednavači využijí i prodloužený víkend.

Podoba koalice by podle obou stran měla být jasná do 21. listopadu, na kdy končící hejtman Stanislav Juránek (KDU-ČSL) svolal ustavující zasedání zastupitelstva.

I s Juránkem a také s lídrem KSČM Vojtěchem Adamem se Hašek chce sejít ještě tento týden. Už dříve řekl, že mezi budoucí koalicí a opozicí nechce na kraji vykopat hluboké příkopy, a opozice proto bude mít v novém uspořádání kraje svůj podíl ve funkcích.

Komunisté už ve středu řekli, že uvažují o obsazení funkce předsedy kontrolního výboru, která se pojí s plnohodnotným pracovním úvazkem. Lidovci se k uspořádání nevyjádřili. Čekají, zda koaliční jednání mezi ČSSD a ODS nezkrachují a k rozhovorům nebudou vyzváni oni.

Reklama

Výběr článků

Načítám