Hlavní obsah

Usáma chystá další útok na USA, tvrdí člen al-Kajdy

Právo, Novinky, znk, The Age

Hlava teroristické organizace Al-Kajdá Usáma bin Ládin vydal rozkaz k útoku na USA, který by měl být horší než atentáty z 11. září 2001. Akce je prý blízko, čeká se jen na vhodnou chvíli, uvedl v sobotu v rozhovoru pro arabský deník Al-Quds Al-Arabi nejmenovaný exvelitel jemenské pobočky al-Kajda. Zprávu přinesla italská média.

Foto: Reuters

Vůdce teroristické organizace Al-Kajda Usáma bin Ládin

Článek

"Usáma bin Ládin sleduje přípravy atentátu proti USA, který daleko předčí ten z 11. září,“ řekl Abdil Barí Atvan, který je podle deníku vydávaného v Londýně v těsném kontaktu se špičkami al-Kájdy v Jemenu.

"Cílem je změnit tvář světové ekonomiky a politiky. Má jít o reakci na odmítnutí Washingtonu přistoupit na příměří, které Usáma v uplynulých letech nabídl Západu, a především USA,“ dodal.

Bin Ládin už poslal vzkaz

Bývalý operativec teroristické sítě , který je stále ve styku s jejími současnými členy, uvedl, že před šesti měsíci bin Ládin poslal vzkaz všem buňkám sítě v arabském světě. Vyzval je, aby nevstupovaly do kontaktu s vlastními voádami a odmítli jakoukoliv nabídku v jednání.

K atentátu by prý mělo dojít "v krátké době“. "Provedení je jen otázkou času, protože rozkaz už dal přímo bin Ládin. Nyní je třeba jen vyčkat na vhodnou chvíli,“ prohlásil bývalý terorista s tím, že mnoho buněk sítě al-Kajda je nyní mnohem silnějších. Podle něj má organizace především silné pozice v Somálsku. "Nyní kontrolujeme velkou část somálského jihu," uvedl v rozhovoru.

"Během války proti terorismu jsme získali důležité zkušenosti a poučili jsme se z chyb nejen našich, ale i Washingtonu, který do konfliktu zapletl skupiny nesouvisející s al-Kajdou,“ řekl.

Džihád podporují tisíce extremistů, stojí v tajné zprávě

Podle britských tajných služeb je v Británii aktivních až několik tisíc muslimských extremistů. Tajná zpráva, kterou získal deník The Sunday Telegraph, uvádí, že nejvíce buněk působí v Londýně, Birminghamu a Lutonu. Dokument s odvoláním na Centrum pro protiteroristické analýzy uvádí, že "několik tisíc extremistů ve Velké Británii podporuje džihád, ať už doma nebo v zahraničí“.

Podle bezpečnostních expertů se může stát právě Británie dalším terčem velkého útoku al-Kajdy. Možnými terči sjou především dopravní uzly, zejména letiště a nádraží, ale také budova parlamentu a Buckinghamský palác.

Reklama

Výběr článků

Načítám