Hlavní obsah

Obama Kaczyńskému: Se základnami v Polsku a ČR počítáme

Vítěz amerických prezidentských voleb Barack Obama slíbil polskému prezidentovi Lechu Kaczyńskému, že bude pokračovat v projektu protiraketového štítu, jehož prvky mají být umístěny v Polsku a v České republice. Oznámila to polská prezidentská kancelář. Oba politici spolu v pátek večer mluvili telefonicky.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Polský prezident Lech Kaczyňski

Článek

"Barack Obama zdůraznil význam strategického partnerství mezi Polskem a Spojenými státy a vyslovil naději v pokračování jejich politické a vojenské spolupráce. Informoval také, že v projektu protijaderného štítu se bude pokračovat," citovala z polského oficiálního komuniké agentura AFP.

"Polsko není ČR. Nás budou samozřejmě zajímat vyjádření, které se budou týkat ČR,“ reagoval místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zopakoval, že jeho strana chce k radaru referendum. "Na tom volba Baracka Obamy nic nemění,“ uvedl. Druhou podmínkou je zapojení do NATO, aby radar nebyl dvoustrannou záležitostí.

"Jsem optimista, věřím, že Obama pro to bude mít větší pochopení,“ míní Sobotka. "My jsme plni očekávání, pokud jde o stanoviska Baracka Obamy,“ doplnil. Místopředseda strany Milan Urban se pak domnívá, že Obama bude nyní hlavně řešit ekonomickou krizi.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

V Polsku má být v rámci systému umístěno deset antiraket a v České republice radar. Projekt, zdůvodňovaný údajnou hrozbou útoku ze zemí, jako je Írán, naráží na odpor Ruska, které soudí, že je namířen proti němu.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv ve středu pohrozil protiopatřeními včetně rozmístění raket u Kaliningradu.

Rakety štít snadno zlikvidují

Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin už prohlásil, že střely Iskander-M a P-500 budou schopny "americký protiraketový systém v Polsku a ČR snadno zcela neutralizovat.“

Štít je určen proti balistickým raketám delšího doletu, jejichž hlavice ničí nad atmosférou. Není určen proti raketám krátkého doletu. Proti nim se nasazují například střely Patriot.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám