Hlavní obsah

Nálet americké armády zabil v Afghánistánu desítky civilistů

Novinky, BBC, nka, Telegraph

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Při útoku amerického letectva na jihu Afghánistánu zahynulo podle tvrzení místních úřadů 38 civilistů, většinu z nich tvořily ženy a děti. Neštěstí potvrdila afghánská oficiální místa, americká armáda zahájila vyšetřování incidentu.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Oběťmi spojeneckých náletů se často stávají místo povstalců z Tálibánu bezbranní civilisté.

Článek

Obyvatelé vesnice Wech Baghtu v provincii Kandahár právě seděli při svatební hostině, když na jejich obydlí zaútočily americké letouny. Američané se za incident omluvili a do oblasti vyslali vyšetřovatele.

“Pokud byli při této operaci zabiti nevinní lidé, omlouváme se a vyjadřujeme upřímnou soustrast jejich rodinám a afghánskému lidu,” stojí v oficiálním prohlášení americké armády.

Afgháncům dochází s Američany trpělivost

Obyvatelům Afghánistánu přitom s omyly Američanů dochází trpělivost a jejich vyšetřovatelům nevěří. Před třemi měsíci podle afghánské vládní komise zahynulo při operaci americké armády v západním Afghánistánu 90 civilistů. Spojené státy přitom původně připustily pět mrtvých, jejich další vyšetřování zvedlo konečnou bilanci na 33 obětí.

Afghánský prezident Mahmúd Karzáí ve středu opětovně vyzval k zastavení zabíjejí civilistů. “Boj s terorismem nemůžeme vyhrát pomocí vzdušných útoků,” prohlásil Karzáí. “Tohle je první věc, kterou požaduji od nového amerického prezidenta - skoncovat s civilními oběťmi,” dodal.

K podobnému incidentu došlo před dvěma týdny, kdy po náletu letadel NATO zahynulo 18 civilistů. Podle údajů, které v září zveřejnila Organizace spojených národů, v Afghánistánu v posledních měsících prudce stoupá počet zabitých civilistů. Od ledna do srpna letošního roku jde o meziroční nárůst o 39 procent. Většinu z nich ovšem nezabili koaliční vojáci, ale bojovníci hnutí Tálibán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám